Na největším učilišti v Ústeckém kraji skládají závěrečné zkoušky studenti i zaměstnanci firem

6. červen 2023 14:28

Studenti výučních oborů truhlář, elektrikář, obráběč kovů nebo instalatér skládají v těchto dnech závěrečné zkoušky. Na největším učilišti v Ústeckém kraji, v Mostě Velebudících, s nimi skládají profesní zkoušky i zaměstnanci firem. Ti si tam zvyšují kvalifikaci. Slouží k tomu nově postavené moderní školní dílny, ve kterých učni pracují v rámci výuky i na zakázkách pro okolní společnosti.

Závěrečnou zkoušku v oboru truhlář provádí například Filip Rebha. Práci se dřevem se naučil od svého dědečka a má ji rád od dětství. „Budu vyrábět dětskou stoličku,“ vysvětluje.

Truhlařině se chce Filip věnovat i po získání výučního listu. „Zatím bych chtěl do nějakého menšího truhlářského podniku, abych mohl dál pracovat se dřevem a naučit se to, později bych chtěl rozjet nějaký svůj podnik,“ přibližuje.

Ne z každého vyučeného bude řemeslník

Ne všichni studenti se ale po závěrečných zkouškách chtějí dál věnovat řemeslu, žádný plán vlastně nemají. Tak jako Jakub Hajna z Mostu, který se učí na strojního mechanika. „Určitě se tomu nechci dál věnovat – není to práce, která mě naplňuje,“ prohlašuje rozhodně.

Podle ředitele Střední technické školy v mosteckých Velebudicích Korala Vokáče není pravidlem, aby se z 30 studentů oboru stalo po třech letech 30 vyučených řemeslníků.

„Samozřejmě je to obor od oboru, ročník od ročníku. Někdy nastoupí do ročníku 30 žáků a 25 z nich se vyučí, jindy se bohužel kvůli té stavbě žáků stane to, že do toho třetího ročníku doleze tak polovina, z toho se navíc polovina jen vyučí – i to se může stát,“ shrnuje Vokáč.

Na učilišti si zvyšují kvalifikaci i zaměstnanci firem

Škola přitom nabízí moderní zázemí – například nově postavené dílny s vybavením, které využívá i řada výrobních závodů. Toho využívají i firmy, které na zdejší školu posílají své zaměstnance, aby si zvýšili kvalifikaci.

Pro Severní energetickou pracuje Stanislav Mikulášek. Na zdejším učilišti si zvyšuje kvalifikaci na strojního mechanika. Mimo jiné i proto, že se zvýšení kvalifikace odrazí i na výši platu.

Jak dodává za Severní energetickou Petr Lavický, který má na starosti interní nábor a vzdělávání zaměstnanců, už několik let firmě chybějí kvalifikovaní dělníci – nejvíc elektrikáři.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související