Na nejvyšší kostelní věž v Česku místo do fitness centra

6. únor 2024 22:15

Plzeňská věž převyšuje kopce. Ať chcete nebo ne, lidové písničce opěvující výšku věže katedrály sv. Bartoloměje v Plzni se při pohledu na ni neubráníte, zanotovat si musíte alespoň v duchu. Věž má ke špičce 102,26 metru.

Vznikla ve 14. až 15. stol., převyšuje všechny ostatní kostelní věže v České republice. Plzeňané ji milují a jako magnet ve středu města přitahuje turisty. V pokladně přímo v plzeňské věži se můžete dozvědět, že ročně na ni vystoupá 79 tisíc platících návštěvníků. Důvodem je jak její výjimečnost, tak skvělý výhled. A u někoho nejenom to.

Když vyšlapete 299 schodů, dostanete se na vyhlídku 56 metrů nad zemí. „Za dobrých meteorologických podmínek lze spatřit vrcholky Alp. Zcela běžně dohlédneme na vrcholky Šumavy, Krušných hor, Českého lesa a dalších pahorkatin v západních Čechách,“ doprovází svá slova rozmáchlým gestem Pavel Říha z Biskupství plzeňského a vyjmenovává také další vzdálené i blízké pozoruhodnosti.

„Vidíme i stadion Viktorky, můžeme sledovat hráče, jak trénují,“ ukazuje Pavel Říha směrem ke sportovišti. A osobní trénink je další záležitost, která nejednoho návštěvníka žene na plzeňskou věž, a to denně, nebo alespoň několikrát do týdne. V takovém případě se vyplatí roční permanentka. Mladá žena právě sestupující z věže se mimo rozhlasový mikrofon směje: „Je to jako chodit pravidelně do fitka, kde ale máte výhled jen na upocená těla.“

6. 2. 1835 udeřil do věže kostela sv. Bartoloměje blesk, následný požár zničil věžní hodiny z roku 1803 a během hašení se zřítily a rozbily zvony. Vyklízení sutin po požáru skončilo až 19. 2., ale už 11. 2. práce pokročily natolik, že do kostela byly vráceny nejsvětější ciborium a socha Matky Boží a byly obnoveny bohoslužby. Nové zvony, nejprve do provizorní dřevěné věže, vyrobil zvonař Václav Perner ještě téhož roku, na věži v rekonstrukci se poprvé rozezněly na Velký pátek 25. 3. 1837. Oprava plzeňské věže trvala skoro 3 roky, do 15. 1. 1838. Završilo ji zasazení nových hodin 25. 8. 1838. Zdroj: https://encyklopedie.plzen.eu/

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio