Na pietním setkání v Mělníku k 55. výročí upálení Jana Palacha byla zahájena výstava dosud nepublikovaných fotografií z jeho pohřbu

16. leden 2024 14:00

V Mělníku si lidé připomněli výročí Jana Palacha. Vzpomínka začala v Jungmanových sadech u sochy nazvané Pocta Janu Palachovi. Byla zde také slavnostně zahájena výstava dosud nepublikovaných fotografií z pohřbu Jana Palacha od autora Dalibora Guta. U pietního aktu byl také reportér Radek Duchoň.

Pietního shromáždění se zúčastnili studenti mělnického gymnázia, děti ze základních škol, vedení města, hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN), zástupce francouzské ambasády a řada politiků.

Jana Palacha si lidé připomněli u pomníku nazvaném Pocta Janu Palachovi. Pomník je od maďarského umělce Andráše Beka. Vznikl jako společný česko – francouzský projekt a byl odhalen před 15 lety. Pomník se nachází před bývalým sídlem mělnického gymnázia, které Jan Palach v letech 1963 až 1966 navštěvoval.

Výstava dosud nikdy nepublikovaných fotografií Dalibora Guta z pohřbu Jana Palacha

Dosud nepublikované fotografie z pohřbu Jana Palacha

U pomníku byla také slavnostně odhalena výstava deseti fotografií, umístěných na přenosných panelech.

Výstava dosud nikdy nepublikovaných fotografií Dalibora Guta z pohřbu Jana Palacha

„Jsou to dosud nepublikované snímky z pohřbu Jana Palacha od fotografa Dalibora Guta. Fotil je potají z lešení kostela svatého Mikuláše. Je na nich vidět zaplněné Staroměstské náměstí a smuteční průvod a rakví. Fotografie odpoledne technici přenesou odsud z Jungmanových sadů na náměstí Míru, kde si je lidé budou moct dál prohlížet,“ přibližuje výstavu reportér Radek Duchoň.

Jan Palach chtěl upálením vyburcovat společnost k odporu proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy a proti tehdejšímu režimu. Zemřel o tři dny později.

V průběhu pietního aktu si lidé připomněli také Jana Zajíce, českého studenta, který spáchal sebevraždu po vzoru Jana Palacha. Upálil se na protest proti normalizaci a cenzuře poté, co nebyly požadavky Jana Palacha splněny. A nezapomnělo se ani na Litevce Romase Kalantu. Ten se upálil v Kaunasu v roce 1972 kvůli podobným důvodům jako Palach.

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio