Na posílení imunity bych doporučila hlívu ústřičnou, říká zkušená farmakognoska Daniela Suchánková

25. září 2023

S nástupem podzimu bude asi víc lidí bojovat s nachlazením. Při prvním zakašlání nemusíme hned běžet do lékárny, spoustu pomocníků proti neduhům, jako je rýma, nachlazení nebo kašel, totiž nabízí sama příroda. A také existují bylinky, které můžeme užívat preventivně, abychom byli odolnější.

PharmDr. Daniela Suchánková, Ph.D. hovoří v naší radioporadně na téma: bylinky jako prevence nachlazení a podpora imunity.

Nálev se pouze zalije horkou vodou a v podstatě si uvaříme bylinkový čaj. Kdežto při odvaru se už bylina vaří.
PharmDr. Daniela Suchánková, Ph.D., farmakognoska

Kterou bylinu doporučujete v tomto období na posílení imunity?
Pokud to chceme jako prevenci, tak bych zvolila hlívu ústřičnou. Což tedy není úplně bylinka, ale myslím si, že na posílení imunity je to nejlepší volba. Případně, ona obsahuje inumoglukany a ty se dají dnes už také sehnat izolované.

Čtěte také

Pokud bychom chtěli posílit imunitu už na začátku choroby či nachlazení, tak se doporučuje Echinacea. Ale ta se užívá opravdu jen v akutní fázi nemoci. Dlouhodobě se nedoporučuje užívat. Lze ji zakoupit v lékárně buď ve formě extraktu jako roztok, nebo v sirupech. Dá se sehnat i v tabletách. Případně si z ní můžete udělat i nějaký nálev.

Mnoho lidí využívá odvary z bylin. Mohou je užívat i malé děti?
Já bych neřekla, že nejčastější je u lidí odvar, ale spíše nálev. Rozdíl je v tom, že nálev se pouze zalije horkou vodou a v podstatě si uvaříme bylinkový čaj. Kdežto při odvaru se už bylina vaří. Mohou ho používat samozřejmě i malé děti, ale musíme zvážit, jakou bylinku dítěti podáváme.

Například heřmánek dítě může, ale třeba zmíněnou Echinaceu malé děti raději ne.

Čtěte také

Jaké jsou nejtradičnější bylinky pro tohle roční období?
Mateřídouška, podběl, lípa, proskurník, jitrocel, to jsou nejběžnější a nejznámější byliny na začátku podzimu. V čajových směsích se vyskytují nejčastěji. V různých průduškových čajích.

Je vhodné bylinky kombinovat?
Záleží, na co přesně budeme vždy bylinu používat. Ale konkrétně právě na kašel a nachlazení se nejčastěji používají v kombinacích.

Pokud jde o listy, nať a květy, tak je lepší a doporučuji nálev. A co se týče kořenů, tam se zase doporučuje odvar.
PharmDr. Daniela Suchánková, Ph.D., farmakognoska

Vy tedy doporučujete odvar nebo nálev? Či jiné praktikování bylinek?
Pokud jde o listy, nať a květy, tak je lepší a doporučuji nálev. A co se týče kořenů, tam se zase doporučuje odvar. A vše si můžete osladit medem, ten má také léčivé účinky.

Čtěte také

Slyšela jsem, že při zalévání dělají lidé často chybu, že používají příliš horkou vodu.
Je to tak. Většina lidí si nálev, tedy pro nás čaj, připravuje tak, že přivede vodu k varu a hned bylinky zalije. Doporučuje se spíše vodu nechat zchladnou na teplotu kolem 80 stupňů Celsia. Je to i z toho důvodu, že většina těch rostlin obsahuje silice. Tedy je vhodné také nálev přiklopit nějakým víčkem, aby ty silice neunikly pryč.

Lidé se často ptají na používání slézu a proskurníku při kašli?
Ohledně proskurníku a slézu - obě tyto byliny obsahují slizove látky a proto je vhodné je používat na léčbu dráždivého kašle. Pro odhlenění a odkašlání se používají siličné a saponinové drogy jako břečťan, tymián, mateřídouška, fenykl a další.

Daniela Suchánková s dcerou Martou a Pavlou Kindernayovou ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou bylinkovou radioporadnu s PharmDr. Danielou Suchánkovou, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související