Na přestavbu kina v Horažďovicích se sešlo téměř 50 architektonických návrhů

6. srpen 2019 08:20

Kino v Horažďovicích už je několik let uzavřené. Sloužilo zhruba 40 let, pak už ale neodpovídalo současným standardům a nevyhovovalo ani po technické stránce. Město chce teď budovou opravit a najít pro ni i další využití. Pomoci by měla architektonická soutěž.

Zájem byl velký, v soutěži se sešlo 47 návrhů. Rozhodnutí odborné poroty, které nahrazuje veřejnou soutěž, vybralo návrh ateliéru AOC architekti Ondřeje Cízlera. Další postup nám nastínil starosta Michael Forman: „Teď přijde fáze jednání s vítězem. My s ním budeme jednat o požadavcích, které vyšly z posouzení odborné poroty, zejména jsou-li přijatelné některé změny návrhu. Jednat budeme tak o ceně a termínu realizace. Pokud bychom se nedomluvili, budeme jednat s dalšími účastníky soutěže, podle pořadí, jak je vybrala porota.“

Základním požadavkem je, že v budově zůstane kinosál, i když samozřejmě s nižší kapacitou. Do původního kina se vešlo až 300 diváků, což je dnes pro město velikosti Horažďovic zbytečné. Do budovy by se nově měla přestěhovat knihovna, vzniknout by tam měla také studovna a komunitní centrum. Požadováno je i malé občerstvení s posezením a vnitřní hřiště pro děti, aby měly ve městě prostor ke hraní v zimě a za špatného počasí. 

Finanční limit na výstavbu objektu byl 50 milionů korun. Vycházel z toho, co si může město dovolit. Právě částka bude jedním z témat diskusí, protože ceny na stavebním trhu se hodně změnily. Do budoucna by se mělo přestavět i okolí, tam se počítá s částkou zhruba 10–20 milionů korun, ale toto zadání nebylo součástí soutěže.

Všech 47 návrhů bude k vidění na výstavě v budově kina. Ta proběhne od 6. do 7. září. Prvního dne výstavy se zúčastní i architekti vítězného týmu, aby mohli zájemcům vysvětlit, proč jsou věci navržené tak, jak jsou.

autor: Jitka Englová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio