Na řece Bečvě platí do konce roku zákaz rybolovu. Od ledna budou rybáře na nebezpečí konzumace ulovených ryb upozorňovat cedule

7. prosinec 2020

Chyť a pusť. Tento režim chtějí od ledna příštího roku rybáři vyhlásit na řece Bečvě. A to konkrétně na čtyřicetikilometrovém úseku od soutoku Vsetínské a Rožnovské Bečvy až po soutok Bečvy s Moravou mezi Tovačovem a Troubkami. Důvodem je podle nich ochrana nově vysazených ryb, ale také to, že kvůli opakovaným otravám řeky není dosud jasné, nakolik může být požívání ryb z řeky pro lidi nebezpečné.

„Pruty zůstávají doma, protože je zákaz rybolovu na Bečvě. Mám obavy, že v té rybě může být uchován nějaký zbytek toho úniku,“ říká mi Lukáš Kresta jednatel rybářské organizace v Lipníku nad Bečvou. K řece teď už chodí jen na procházky.

Odklízení uhynulých ryb z Bečvy

Režim úplného zákazu rybolovu chtějí rybáři od ledna zmírnit. „Začne platit režim chyť a pusť. To znamená, že každá ryba ulovená v tom úseku se musí s maximální šetrností pustit zpátky. Jedná se samozřejmě o ochranu nejen nové rybí obsádky a té, která přežila, ale i ochranu rybářů, protože těch úniků bylo několik a byl tam prokázán nikl, což je karcinogenní těžký kov. Zatím nevíme, zda se to mohlo v těch rybách nějak usadit, jestli nemohou obsahovat stopové prvky, jestli to není životu nebezpečno pro rybáře z hlediska konzumace,“ potvrzuje hospodář ostravské pobočky Českého rybářského svazu Jan Hloušek.

Rybáři stále čekají na rozbory ulovených ryb. „V řádu několika týdnů budeme mít snad jasno, ale ten režim chyť a pusť bude platit v každém případě,“ pokračuje hospodář „Cedulemi musíme označit dvakrát čtyřicet kilometrů břehu. Vzhledem k tomu, že do konce roku platí zákaz rybolovu a od 1. 1. 2021 platí režim chyť a pusť, tak předpokládám, že rybáře v okolí Bečvy čeká zajímavý Silvestr,“ uzavírá Hloušek.

Náročný pro rybáře bude i ale i celý příští rok. Hned na jaře chtějí do Bečvy vysadit desetitisíce mladých parem, ostroretek a kaprů.

autor: kra
Spustit audio