Na rybníku Kačák ve Vrchlabí seká a hrabe trávu „obojživelný tank“. Díky tomu má být voda čistější

9. srpen 2022 07:32

Rybník Kačák ve Vrchlabí by měl být čistší. Pracuje na něm speciální stroj. Odstranit má co nejvíce trávy, kvůli které je koupání a plávání obtížné. Trávu seká a hrabe 24 hodin denně a zůstat by tu měl nejméně do zítřejšího večera. 

Čtěte také

Jakub Altman s tatínkem právě dorazili na rybník Kačák ve Vrchlabí se speciálním strojem. „Je to truxor, plovoucí speciální stroj vyrobený ve Švédsku a poháněný hydromotory.“

Loď se musí sundat z vleku na kterém byla přivezena. A potom jde následně do vody. „Sjede si tam. Je to takový obojživelný tank.

Stroj už je na hladině rybníka a vidíme, jakým způsobem pracuje. Vybírá si místa, kde je narostlé trávy nejvíce. „Seče to zhruba 70 centimetrů pod vodou.

Truxor objel část Kačáku a blíží se pomalu zpátky k nám. A je už plný trávy.

Na rybníku Kačák ve Vrchlabí seká a hrabe trávu speciální stroj

Řidič stroje Vlastimil Altman právě slezl ze sedadla. „Teď předěláváme sekačku na hrábě. A to, co se poseklo, tak se nyní zase pomocí hrábí vyndá na břeh na hromadu. A odveze se to na kompost. Normálně se to potopí pod vodu a bude to hrabat onu posečenou biomasu.

Čtěte také

Jaké množství je stroj schopná shrabat najednou? „To je různé. Záleží, kolik se tam nachází materiálu. Sekačka je schopna posekat jeden hektar za den. A vyhrabat tak půl hektaru. Protože záleží, co tam roste. Jestli to je orobinec, rákos, zkrátka záleží na tom samotném materiálu.

Na posečení trávy rostoucí v Kačáku tady pochopitelně nejvíc čekali ti, kteří sem chodí pravidelně plavat. Jako například paní Veronika. „V té trávě se opravdu plave hrozně špatně. Lepí se to a motá na nohy. Tak snad to bude lepší, až tu trávu odstraní.

Stroj na rybníku Kačák ve Vrchlabí by měl pracovat nejméně do středy.

Spustit audio

Související