Na svatební cestu do hor Svanetie? Gruzie láká milovníky přírody i staré architektury. Spát se dá všude!

Začínali na nule a po patnácti letech investic a propagace jsou hory v gruzínské oblasti Svanetie plné turistů. Lákají je výhledy na pětitisícové kavkazské vrcholy, dobře značené trasy přes horská sedla, relativně komfortní zázemí, skvělá kuchyně a samozřejmě nízké ceny. Horské treky ve Svanetii se staly populární i mezi českými turisty. Reportér Lubomír Smatana jich během svého pobytu napočítal několik desítek. Jeden pár si tam dokonce vyrazil na svatební cestu.

Byl to můj nápad, kamarádi z kliniky tu byli a hrozně mě nalákali,“ říká rozjařeně mladá paní.

Nejlepší svatební cesta

Adéla a Jan Kreníkovi jsou novomanželé z Ústí nad Labem: „Naše představa byla taková, že pojedeme do Gruzie a potřebujeme spacáky, celty, karimatky, abychom se někde vyspali, a budeme v divočině. Nakonec jsme zjistili, že si můžeme dát každých sedm kilometrů pivo,“ usmívá se on.

Romantika ve Svanetii

Jde to s lehoučkým batůžkem, od vesnice k vesnici, od rodiny k rodině. „Je to skvělá svatební cesta! Lepší bychom si nemohli představit. Resorty nejsou pro nás,“ doplňuje ho novomanželka.

Krávy mezi (překrásnými) ruinami

To je obvyklý podvečerní obrázek: když se krávy vrací z pastvy, prochází úzkými uličkami. Není úplně zřejmé, co je ruina a co je obývané, ale každý druhý dům má na sobě ceduli guesthouse.

Vloni tu kvůli covidu nebyl nikdo. Vlastně jo, jeden turista se tu zjevil, nevěřil jsem vlastním očím. Jinak ale po téhle cestě projde denně i dvě stě lidí,“ říká Beko, který sice bydlí v Tbilisi, ale pochází odsud a v sezóně pomáhá rodičům.

„Krátká sezóna začíná v říjnu. Pak napadne sníh a je konec. Většina lidí odejde. Ale vidíte: všichni opravují domy a chystají se na turisty,“ upozorňuje mě.

Turisté přespávají u lidí, v postelích s čistými duchnami, dostávají prosté, ale skvělé domácí jídlo. Turistika se tu začala provozovat až kolem roku 2004 nebo 2005, říká Lana, která tu žije i přes zimu.

Luboš Pelikán s druhem Vorlem nad vesnicí Zhabeshi

Turismus díky vládní propagaci

Tehdejší prezident Saakašvili prohlásil, že ze Svanetie bude gruzínské Švýcarsko. Vláda opravila cesty, propagovala tuhle oblast ve světě a my máme řadu výhod: neplatíme daně, vodu ani elektřinu,“ popisuje Lana.

Čtěte také

Díky tomu a také díky levným letenkám a relativně snadné dosažitelnosti přijíždějí do Svanetie i stovky Čechů ročně. Teď zrovna jedna parta studuje nad mapou trasu dalšího pochodu.

Zatím si to užívám. Je to tedy na hraně smrti, hlavně pro mě s mou fyzičkou a váhou, ale štěstí vykoupí bolest,“ směje se Milan Závada. „Chtěli jsme zažít něco trošku exotičtějšího,“ přidává se jeho manželka Kateřina.

„Je to takový středověk s telefony. Mají tu internet, ale jinak to tu vypadá jak před sto lety,“ říkají manželé, kteří si ale ukousli velký krajíc. Poprvé v životě vyrazili na vícedenní túru a zrovna na Kavkaz.

Ale i to je tady možné. Svanetie se stala tahákem a Gruzie má dobrý zvuk. Když je dobré počasí, je to tu vlastně velmi snadné. I na svatební cestu.

Turisté mají pohodu na Chkhunderi 3002 metrů nad mořem
autoři: Ľubomír Smatana , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související