Na talíři se ukáže, co jsi za člověka. Osobnost je v jídle určitě skrytá, míní kuchař Zdeněk Pohlreich

20. říjen 2022

„Já už jsem takový emeritní kuchař. Poslední dva roky už nevařím a nechybí mi to. Užil jsem si toho dost. Mám rád to prostředí, ale že bych chtěl být v kuchyni od rána do večera, to ne,“ přiznává v Blízkých setkáních. Chtěl by být opět mladý? Udělal by teď některé věci jinak? Má další podnikatelské nápady? Kde se podle jeho názoru jí nejlépe? Dá se poznat dobrý kuchař a podle čeho? Má rád jídlo na teplém talíři?

Kuchařský život je prý náročný. „Viděl jsem diskuse o tom, kdo by měl jít dřív do penze. Známým pojmem jsou baleťáci, ale kuchaři by měli také.“

Zdeněk Pohlreich

„Na talíři se ukáže, co jsi za člověka. Pokud je to tvoje autorské jídlo, tak tam je poznat spousta věcí. Já bych si dokonce na jídle troufl poznat mužský a ženský element. Myslím, že osobnost člověka v jídle je,“ přemítá nahlas.

Asi proto Zdeňka Pohlreicha baví hledat nové talenty. „Dnes se bavíme o úplně jiném gastronomickém světě, než to bylo dřív. Když jsme začínali, tak se všichni pohoršovali, že se v televizi pořád vaří. Já ale tvrdím, že by tam toho klidně mohlo být víc, protože jsme to, co jíme. Jídlo je jedna z elementárních životních kvalit a nebýt těch posledních dvou let, tak bychom určitě viděli zajímavé věci,“ uzavírá známý kuchař.

autoři: Tereza Kostková , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.