Na Tříkrálový pochod na Křemešník vyrazily stovky lidí. Skauti navařili guláš a upekli koláče

Tradičně vždy na začátku roku vyrážejí turisté na Tříkrálový pochod na Křemešník. Start pochodu je na náměstí v Pelhřimově.

Další poutníci se k Tříkrálovému pochodu připojují v Proseči pod Křemešníkem. Oblíbenou zastávkou je tábořiště Slunečná paseka, kde skauti připravují občerstvení.

Agentura Dobrý den

Myšlenka tříkrálového pochodu na Křemešník vznikla před několika lety, a jeho organizace se ujala pelhřimovská Agentura Dobrý den. Účastníci si mohou vybrat, zda půjdou asi deset kilometrů dlouhou trasu z Pelhřimova, nebo se připojí v Proseči pod Křemešníkem, a odtud jdou asi tříkilometrovou trasu po červené turistické značce.

Jsou ale i tací, kteří si trasu dobrovolně prodlužují. „Já jsem přišel pěšky z Jiřic. Šel jsem na Želiv, pak mě kolega svezl do Pelhřimova,“ říká Miloslav Kmoch, který v den pochodu slavil osmašedesáté narozeniny.

Zastávky s programem

Na trase pochodu jsou připravené i dvě zastávky s programem. V Proseči pod Křemešníkem je to prohlídka stájí na farmě Hrnčíř, a na tábořišti Slunečná paseka pak kotel guláše nad ohněm, možnost opéct si špekáčky.

Skauti se postarali i o zákusek. „Buchty upekli skauti s maminkami, a tím přispěli na Tříkrálovou sbírku,“ říká skautka Denisa Vrbová.

Dobrovolné poplatky za občerstvení se spolu s obsahem oficiální kasičky oblastní Charity vyšplhaly na více než 15 tisíc korun. Však se také pochodu zúčastnilo více než dvě stě lidí. „Stovka lidí vyrazila z Pelhřimova. Druhý start je z Proseče pod Křemešníkem, tam bylo přes stovku lidí,“ počítá zástupce organizátora pochodu Miroslav Marek.

V rámci pochodu byla otevřená i rozhledna Pípalka, větrný zámeček i kostel Nejsvětější Trojice, kde si poutníci mohli poslechnout výklad průvodce.

V kostele byla také otevřená schránka s replikou svatováclavské koruny. Tu údajně kostelu daroval prezident Edvard Beneš.

Spustit audio

Související