Na tým jsem pyšný. Není důvod spekulovat o tom, že tu měl být někdo jiný, řekl Jalonen

Víkend bude na mistrovství světa v hokeji bez Čechů. Národní tým skončil ve čtvrtfinále a může zpětně přemýšlet o tom, co a proč se nepovedlo. V čele s trenérem Kari Jalonenem.

„Poslední tři zápasy to bylo v podstatě stejné. Těžko se o tom mluví. S postupem turnaje jsme si nedokázali vytvářet protiútoky a šance,“ přiznal kouč. Bylo to vidět zejména ve čtvrtfinále se Spojenými státy. Výsledek jasný, 3:0 pro soupeře. Dominik Kubalík je sice stále nejproduktivnějším hráčem turnaje, ale další zápasy už o víkendu nepřidá.

„Měli jsme tento tým a já jsem na něj pyšný. Deset hráčů si prošlo dlouhým kempem před šampionátem. Není důvod spekulovat o tom, že tu měl být někdo jiný,“ nechce Jalonen spekulovat o výběru hráčů.

Dá se ale říct, že na šampionátu nemusel být nutně někdo jiný, dost by pomohlo třeba, kdyby se nezranili tahouni Lukáš Sedlák a Filip Chytil. Ani tak ale Češi nedokázali porazit nikoho ze silných soupeřů.

Čtěte také

Prohráli se Švýcary, Kanadou a naposledy s Američany, které loni porazili po velkém obratu v souboji o bronz. Byla to první medaile po deseti letech pro český hokej. Pár měsíců poté, co k týmu přišel právě Jalonen.

„Nechci ty týmy porovnávat. To se ani nedá. Kdybych to dělal, nebylo by to fér vůči hráčům,“ odmítá kouč českého výběru srovnání s loňskem, kdy byli nejvíc vidět Davidové Pastrňák s Krejčím. Teď se v šatně rozloučil s týmem, ve kterém bylo 10 bronzových medailistů z loňska. Jen to bylo o dva zápasy dřív.

„Řekl jsem, že se všichni musíme učit vyhrávat a taky respektovat to, že se prohraje. Samozřejmě jsem hráčům podal ruku a poděkoval jim za turnaj,“ říká Kari Jalonen. Reprezentační smlouvu má podepsanou do příštího roku, kdy se mistrovství světa bude hrát v Česku.

autoři: František Kuna , spu
Spustit audio

Související