Na událost typu Vrbětice se nepřipravíte, ta vás potká nanejvýš jednou za život, přiznávají hasiči

Květen je nejen měsícem lásky, ale také měsícem požární ochrany. Hosty ve vysílání Českého rozhlasu Zlín tak byli dva profesionální hasiči, kteří zažili výbuch muničního skladu ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku nebo požár výrobny plastů v Chropyni na Kroměřížsku.

Byli jsme asi 150 metrů od vybuchujícího skladu ve Vrběticích, viděli jsme bílý kouř, plameny nad budovou a slyšeli mírné detonace, řekl v rozhovoru s Jožkou Kubáníkem velitel profesionálních hasičů z Valašských Klobouk Jiří Ovesný. Ve vysílání toho ale o tom, co se před sedmi lety dělo ve vrbětickém areálu, řekl mnohem víc.

Druhým hostem ve studiu byl náměstek pro integrovaný záchranný systém a operační řízení Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Pavel Dekret.

Jiří Ovesný hasiče od místa výbuchu odvelel pryč a svým rychlým rozhodnutím jim zachránil životy. Za to získal Zlatý záchranářský kříž. Co to pro něj znamená?

A na jaký typ zásahů oba hasiči nikdy nezapomenou?

To zjistíte díky záznamu rozhovoru z vysílání Českého rozhlasu Zlín.

Hasiči do Vrbětic dovezli mimo jiné hasící i vyprošťovací tanky, které jsou uzpůsobeny pro práci v nebezpečných podmínkách
Muniční sklad Vrbětice
Spustit audio

Související