Na vrchol Sněžky stále míří proudy turistů. Kolik lidí se na nejvyšší českou horu denně dostane?

13. srpen 2023 07:34

Sněžka je po desetiletí možná nejlákavější turistický cíl v Česku a v Krkonoších určitě. Na vrcholu bývá často plno a fronty u lanovky v Peci pod Sněžkou bývají někdy na hodiny. A chodí víc turistů z Česka nebo z Polska? 

Čtěte také

Zajímavá čísla má tiskový mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný. „Ta často znějící kritika, že jsme povolili lanovku, že právě ta je pro Sněžku tím největším zlem, tak právě čísla ukazují, že to tak úplně není pravda. Sněžka je pěšky přístupná z několika směrů, z Čech i z Polska.“

„Na vrchol vede česká lanovka a na úpatí hory, do sedla na Kopu, vede polská lanovka. Ta česká byla kapacitou regulovaná na zhruba 240 osob za hodinu a polská lanovka regulaci nemá. V nejvyšší sezóně bývá návštěvnost Sněžky až 10 tisíc lidí denně a česká lanovka se podepisuje na zhruba pětině tohoto počtu, říká Radek Drahný.

Čtěte také

To znamená, že lanovka vyveze na vrchol hory asi 2 tisíce osob denně? „Kdo zná situaci, tak ví, že fronty na lanovku dole v Peci pod Sněžkou bývají největší kolem 10. hodiny dopolední až do 12. hodiny, maximálně do 13. hodiny. Pak to už poleví, takže lanovka nevyužívá maximální kapacitu, kterou má schválenou.

„Pochopitelně, nezastírejme, že návštěvnost Sněžky může lanovka ovlivnit řekněme z 20 procent. Ale o lanovce z české strany se z tohoto hlediska opravdu nedá hovořit jako o zásadním problému, který negativně ovlivňuje onu masu návštěvnosti, která na vrcholu je, vysvětluje Radek Drahný.

Máme čísla také k polské lanovce? „Ta kapacitu nemá regulovanou. A může vyvést třeba 800 až 900 lidí za hodinu.

Čtěte také

Je nějaká možnost jednání s polskými partnery o omezení kapacity jejich lanovky? „My s kolegy z polského národního parku jednáme o tom, jak celou situaci kolem Sněžky řešit. A přirozeně se bavíme také o lanovce na Kopu. Ale legislativa je jasně daná, lanovka je povolena, má k tomu úřední rozhodnutí, které zpětně revokovat už dost dobře nejde.

„A celá ta situace je o to složitější, že polská lanovka vede přímo z Karpacze nahoru, tedy nikoliv z území národního parku. Tím pádem je ta pozice polského národního parku v Krkonoších poměrně slabá, dodává tiskový mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

A tak to nejcennější, co v Krkonoších máme, musí na vrcholu Sněžky chránit alespoň sítě.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související