Na základní uměleckou školu v Teplicích už začaly docházet první děti uprchlíků z Ukrajiny

24. březen 2022 13:09

Základní umělecké školy nabídly vzdělání dětem válečných uprchlíků z Ukrajiny. Do teplické školy právě nastupuje houslistka a saxofonista, kteří s matkami utekli z Ukrajiny. Hudební nástroje jim poskytne škola.

„Měli jsme jít druhý den do umělecké školy, tak jsme tam ty housle prostě nechali. Bohužel pak už jsme se tam nedostali,“ vysvětluje Jelena Bolgynová, doprovázející desetiletou Mášu.

Dívka je z ukrajinského Mykolajiva, odkud se svou maminkou odjížděly narychlo. Mířily do Krupky k Jeleně, která tady žije 16 let a má české občanství.

Máša hraje na housle pět let. Po chvilce se nechala přesvědčit, aby to učitelce houslí Ivě Jungové předvedla.

„Je moc šikovná, jen je teď bohužel moc ve stresu. Myslím si ale, že když vzala housličky, tak se do toho trochu dostala, a je vidět, že na ten nástroj umí a má to ráda,“ konstatuje Jungová.

V teplické ZUŠ budou další místa pro malé hudebníky až v září

Do vedlejší učebny, kde působí Radoslava Kunčarová, zase nastoupí čtrnáctiletý saxofonista z Ukrajiny. Na nového kolegu prý už se těší zatím jediná saxofonistka ze školního orchestru.

Základní umělecká škola v Teplicích

Ředitel školy Aleš Hajíček zatím mohl přijmout tyto dva hudebníky z Ukrajiny. Jiná volná místa teď ve škole nejsou.

Další zájemci půjdou v květnu k zápisu a pak nastoupí od září. Každý ale musí platit povinné školné.

Materiály pro hudební vzdělávání Ukrajinců, včetně třeba zpěvníků ukrajinských písní nebo zápisů hudebních škol, jsou ale nově dostupné na webu umělecké rady základních uměleckých škol.

Spustit audio

Související