Na zdi v parku pokuřuje cígo ďábel. O projektu Cardo&Decumanus i punkové scéně ve Washingtonu D.C.

6. duben 2023

Co se tak odehrává ve městě světla? Do Špíny za námi dorazil baskytarista Václav Orcígr, známý především ze svého působení v pražském noiserockovém triu Or nebo kapele Vlněna. Tentokrát jsme ale divoké boostery zkrotily a bavili se o jeho nejnovějším počinu –⁠ debutovém albu Pospolitost jeho sólového projektu Cardo&Decumanus.

A protože se Václav nedávno vrátil ze delšího studijního pobytu v USA, vystřihli jsme si menší punkovou variaci na Casablanku a probrali jsme současnou scénu ve Washingtonu D.C. i floridský svátek punk rocku The Fest.

Cover desky projektu Cardo&Decumanus Pospolitost

Kořeny existence projektu Cardo&Decumanus sahají do mrazivých, temných večerů první lockdownové zimy, kdy vznikaly první obrysy akustických skladeb. Samota sólového vystupování, po letech odehraných s hlučnou kapelou po boku, byla pro Václava nicméně zpočátku náročná i vzhledem ke křehké a intimní povaze textů, kdy se i před dvacetihlavým davem hlásí o slovo nervozita. Důležitá je příprava předem. Když se něco nepovede, člověk za to zodpovídá sám. Normálně jsou tam vždycky aspoň další dva lidi a nástroje, co to kdyžtak podrží, dodává.

I když naživo ho potkáme na stagi v osamění, na Pospolitost si pozval celou plejádu hostek a hostů ze spřátelených kapel a projektů. Nástrojově bohaté a propracované album vyšlo na domácí nezávislé značce Silver Rocket a vzniklo pod rukama zvukařů Ondřeje Ježka a Františka Šece. Práce na devíti skladbách, odrážejících atmosféru nejen zimního lockdownového bezčasí, začala před jeho odletem do USA.

Právě doktorandský studijní pobyt na George Mason University Václava zavál do Washingtonu D.C., což stočilo druhou polovinu našeho rozhovoru k místní nezávislé scéně. Návštěvy koncertů v legendárních klubech 9:30, Black Cat, popřípadě v DIY prostoru Rhizome průběžně barvitě popisoval na svém blogu.

Co přesně odráží ona pospolitost v tvorbě Cardo&Decumanus? Jaký má vztah k českému folku a country? Jakým způsobem buduje poetiku svých textů a který český básník je mu inspirací? Který z amerických hudebních zážitků byl nejsilnější? Jak vypadá washingtonská punková scéna v současnosti a jaké to bylo potkávat legendy z encyklopedií naživo? A jak přesně probíhá punkrockový svátek The Fest? Poslechněte si celý rozhovor s Cardo&Decumanus ve Špíně!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.