Nabitá posezonní pauza Vondroušové: Pláž, hory, návštěva blízkých nebo podpora tenisové školičky

14. prosinec 2023

Na Radiožurnálu Sport vám každý měsíc představujeme tváře našeho časosběrného dokumentu Olympijský rok, tentokrát sondujeme prosinec aktuálně nejlepší české tenistky Markéty Vondroušové. Předvánoční čas, to je doba, kdy se wimbledonská šampionka skoro nezastaví. Je toho totiž hodně, co musí v těchto dnech a týdnech stihnout. A letos to platí dvojnásob.

„To byla asi nejkratší offseason.“ Markéta Vondroušová se usmívá, že jí přestávka připadá velmi krátká. Od té doby, kdy bojovala v Seville na poháru Billie Jean Kingové, uběhly do začátku přípravy jen tři týdny. „Pauzu jsem natahovala, co nejvíc. Ke konci už jsem se musela hýbat, protože to není úplně ideální. 

Čtěte také

Sezona tenistů je obecně hodně dlouhá, trvá skoro celých jedenáct měsíců, a protože byla Markéta Vondroušová letos hodně úspěšná, a navíc se jí vyhýbala vážnější zranění, cítí to teď asi víc než v minulosti.

„Obecně pauza po sezoně je hodně krátká, nejsou to žádné velké oddechy,“ říkala před pár dny Markéta Vondroušová, která stihla po sezoně pláž i hory, návštěvu blízkých, ale teď už je čas, kdy zase trénuje, hraje dvakrát denně, dělá kondici.

Školička Markéty Vondroušové

Minulý týden také oznamovala své rozhodnutí dát své jméno a zkušenosti dětské školičce klubu 1. ČLTK z pražské Štvanice, má i některé další sponzorské povinnosti, není vyloučeno, že se ukáže i na domácí extralize, ale prioritou je kvalitní příprava na další rok, který bude ještě náročnější o olympijský turnaj.

I proto česká tenistka vítá, že fedcupovému týmu odpadla dubnová kvalifikace a díky divoké kartě půjde rovnou do finálového turnaje. „Je to skvělé, protože příští rok bude turnajů hrozně moc, ještě olympiáda do toho. Takhle nám to alespoň týden uleví od neustálého se přemisťování. Je to velká úleva,“ přiznává Markéta Vondroušová, které se letošní sezona povedla báječně, vyhrála Wimbledon, dostala se na Turnaj mistryň a také do nejlepší desítky ankety Sportovec roku, který bude vyhlášený za týden. „Česko má spoustu skvělých sportovců a bylo by skvělé, kdyby se mi to povedlo. Uvidíme.“

Jméno letošního Sportovce roku se i od nás dozvíte za týden, to už bude doba, těsně před vánočními svátky, které budou pro Markétu Vondroušovou v Česku jen velmi krátké, a zúží se v podstatě jenom na Štědrý den. „Vypadá to, že 23. budeme v Sokolově a 25. už máme let. Nikdo to u nás ale nebere extra zvláštně,“ plánuje Markéta Vondroušová, která novou sezonu začne týmovou soutěží - podobně jako třeba Jiří Lehečka se zúčastní United Cupu v Austrálii.

 „Jsem ráda, že začneme v týmu, že nepůjde hned o extra stresový turnaj. Těším se hodně, mluvila jsem o tom i s Lehym,“ těší na svou premiéru v této soutěži Markéta Vondroušová.

autoři: Jaroslav Plašil , rej
Spustit audio

Související