Načerpejte dobrou náladu z vlny a zatočte s ozvěnou. Jak se chová textil v interiéru?

26. leden 2022

Deky, koberce, polštáře zútulňují interiér a zlepšují akustiku i náladu. To v novém Bourání potvrzuje i textilní výtvarnice Anežka Podzemská ze studia Durch Duo, které vytváří autorské deky a koberce, hlavně z vlny. A také Olina Kahl, jejíž firma Smart Walls dělá látkové stěny a umí zbavit místnost ozvěny.

Proč vlastně v dnešních minimalistických interiérech není moc textilií? Bojí se jich architekti? A k čemu jsou dobré? „Použití textilu v interiéru má obrovský význam po emocionální stránce. Jakmile se obklopíme látkami a polštáři, které nám evokují příjemné pocity, žije se nám v prostoru lépe,“ říká Anežka Podzemská z Durch Duo.

Olina Kahl a Anežka Podzemská

A nejsou polštářky a záclony trochu kýč? „Člověk si musí doma vytvořit svoje teritorium, kde se bude cítit bezpečně a které bude odrážet jeho osobnost. Když k tomu bude potřeba nějaký ten kýčovitý polštář, tak proč ne,“ myslí si výtvarnice.

Problém dnešních interiérů, kde je hodně skla a betonu a málo měkkých věcí, je takzvaná třepotavá ozvěna. Jak se nežádoucí rámus likviduje? Zvuk musí zmizet v pohltivém materiálu. „Musí jím prostoupit a ztratit se,“ říká Olina Kahl ze Smart Walls a vysvětluje, jak to funguje. A přidává i další tipy, jak si s ozvěnou poradit.

Řeč přišla taky na ovce – v roce 1837 jich byly v Česku dva miliony, teď je to desetina a většina se chová na maso. Co se děje s vlnou? Jak ji využívá Durch Duo? A proč vlna kouše? I to se dozvíte v aktuálním Bourání.

Textilní výroba je na ústupu – jak to se skomírajícím průmyslem dopadne? Jak vypadá textilní fabrika současnosti a jak by měla vypadat v budoucnosti? A proč je dobré nesedat si v kavárnách do rohu? Poslechněte si nové Bourání.

Realizace od Durch Duo
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.