Náchod letos slaví 770 let od první písemné zmínky o městě. Pro poznání historie nabízí několik akcí

29. leden 2024 09:20

Nedívat se při procházce městem jen před sebe, ale zkusit častěji zvednout hlavu nahoru až ke štítům domů. Takové bylo poselství vycházky, kterou připravili pracovníci náchodského muzea. Pozorování zajímavých architektonických detailů bylo zároveň seznámením s historií města, které letos slaví 770 let od první písemné zmínky. Náchod si prošel i reportér David Macháček.

Čtěte také

Zvon na kostele svatého Vavřince právě odbyl dvě hodiny a u Staré radnice v Náchodě začíná architektonická vycházka, kterou vede pracovnice zdejšího muzea Kateřina Šichanová. „Co uvidíme už za chvíli? Bude to gotika. Právě na kostele svatého Vavřince najdeme znaky tohoto architektonického stylu.“

„Objekt byl pak v průběhu historie samozřejmě upravován, architektura je takový trochu živý organismus. Tedy během staletí byly budovy postupně upravovány, vysvětluje Kateřina Šichanová.

Po krátkém úvodu nabírá vycházka spád. Upozornění na renesanční prvky ve štítu kostela a pak barokní inspirace. Na dalším domě stopy klasicismu a zpátky na náměstí k secesnímu Hotelu U beránka.

Čtěte také

Když náměstí opouštíme, dostáváme společný pozorovací úkol. V boční uličce si všimnout věcí, které současnou podobu města hyzdí. „Stalo se nám tady v centru, vedle náměstí, že tu chybí budovy. Byly zde například staré, dřevěné chalupy, které chátraly. Tak byly zbourány, ale místo nich se již nic nového nepostavilo.

„Takto pak vznikají tyto velké volné plochy, jak si všimnete, kde vlastně nic není. Protože tady navazoval další dům, ale tím, že byl zbourán, vznikla volná plocha. A vypadá to trochu jako vylámané zuby města, říká Kateřina Šichanová.

Jedna z účastnic vycházky, paní Zuzana, si velmi pečlivě píše poznámky téměř u každé zastávky. Co ji zatím nejvíc zaujalo na procházce Náchodem? „Jak je to tady rozmanité a pestré. Od starověku až po novověk.

Čtěte také

Vycházka za náchodskou architekturou končí v ulici Kamenice u současné městské knihovny. Což je dům navržený architektem Otakarem Novotným ve 30. letech 20. století.

A je to také oblíbený dům fotografa Tomáše Menece. „Pro mne je městská knihovna opravdu srdeční záležitostí. Objekt byl postaven pro Cyrila Bartoně z Dobenína. Je to prostě krásná budova. Je vlastně plochá, ovšem v interiérech se nachází mnoho zajímavých prvků, včetně nádherných detailů. Je na tom vidět, že Bartoňové z Dobenína měli finanční prostředky na to, aby do Náchoda pozvali významné architekty a umělce své doby.

Zastávka u Městské knihovny v Náchodě naplnila rčení, že to nejlepší má být zařazeno až na konec.

autoři: David Macháček , baj
Spustit audio

Související