Náchodská nemocnice nemá dostatečné zásoby krve a krevní plazmy

14. červen 2022 09:50

„Darování krve je projevem solidarity. Připoj se a zachraňuj životy!". Právě tak zní motto Světového dne dárců krve, který si tradičně 14. června připomínáme. V Česku je přitom krve na řadě míst nedostatek.

Oblastní nemocnice Náchod momentálně nemá dostatečné zásoby krve a krevní plazmy. Dárců je méně než dřív, navíc se v nemocnici zvýšila spotřeba krve. Omezovat operace kvůli tomu zatím lékaři nemusí, na transfuzním oddělení nemocnice teď ale každého dárce vítají.

Stále složitější operace vyžadují více zásob krve

Někteří dárci do nemocnice pravidelně volají, jiné se naopak zdravotníci snaží sami kontaktovat a případný termín odběru domluvit. Často ale neúspěšně, jak potvrzuje jedna z pracovnic transfuzního oddělení Zuzana Světlíková: „Každý týden se obvolávají desítky lidí. Zkoušíme je, ale buď nám nezvednou telefon, nebo je nepustí zpráce a nebo zrovna nejsou zdraví." Další dárci zase podle zdravotní sestry Marie Rakové nemohou přijít kvůli tomu, že se nedávno vrátili ze zahraniční dovolené: „Co se týče dovolených v Evropě, tak jsou dárci vyřazení na měsíc. Po návratu z exotických zemí už je zákaz na půl roku. Těch dárců je málo.“

14. červen - Světový den dárců krve

Cílem Světového dne dárců krve, který připadá na 14. června,  je poděkovat dárcům krve a uvědomit si potřebu bezpečné krve a transfúzních přípravků. Má také motivovat případné dárce, aby svou krev darovali. 

Stát se pravidelným bezpříspěvkovým dárcem krve je jednoduchý a nezištný krok, který může udělat každý, aby posílil své společenství, podpořil zdravotní systém a zachránil životy.

Darovat krev v České republice může každá zdravá osoba ve věku 18−65 let, s minimální tělesnou hmotností padesát kilogramů.

Spustit audio

Související