Nad studiem krouží zlověstně krákající vrány. Dávka letních novinek ze zahraniční DIY scény

27. červenec 2023

Od posledního dílu věnovanému novinkám ze zahraniční nezávislé scény opět uběhla pěkná řádka měsíců. Judita s Dominikem se tudíž rozhodli, za výživné pomoci absentujícího Šamana s Kazatelem, vybrat to nejzábavnější a zároveň nejzajímavější, co v poslední době zalahodilo jejich uším. Zavedená jména, debutanti a poctivý mix žánrů jsou opět jistotou.

Posádka Špíny, jak už je tomu zvykem, vykouzlila žánrově poctivou a vyváženou krmi. Po 12 letech jsme se dočkali hned dvou nových nahrávek od legendárního kalifornského sólo-projektu Odz Manouk, typického pro své jedinečné pojetí sférického black metalu. Ze stejných geografických končin se připomněli i Loma Prieta s novou, tentokrát melodičtější, deskou Last, která ovšem nepostrádá jejich klasickou naléhavost a špinavý zvuk.

Prostor dostaly pochopitelně i nekytarové projekty. Nahlédli jsme například na nový sólový počin Radiophonic Dub od Andrewa Nolana, kterého můžeme mimo jiné znát z projektů jako Endless Blockade, Ebola či Shank. Už podle názvu se dá vytušit, že se jedná o hutný dub, který vzdává poctu průkopníkům žánru, jako jsou King Tubby a Yabby You, a zároveň vše zvládá posouvat dále svým industriálním směřováním.

Došlo i na zvučnější a pro Špínu možná až nečekaná jména. Strůjcem tohoto zdánlivého glitche není nikdo jiný než blackmetalista Këkht Aräkh. Kromě zařazení se do stáje oblíbeného nezávislého labelu Sacred Bones si totiž splnil sen v podobě spolupráce s melancholickými rappery z Goth Boy Clique. Konkrétně to byli Lil Tracy, Nedarb a Horsehead, což jsme pochopitelně nemohli na letním novinkovém švédském stole opomenout.

Kdo se rozhodl volně navázat na trend kombinování rapových beatů s postpunkovými basovými smyčkami? Která z evropských kapel se věnuje v poslední době dost opomíjenému deathrockovému zvuku? A jak s redakcí Špíny rezonuje po třinácti letech oprášená kytarová poloha projektu Anohni and the Johnsons? Poslechněte si celou novinkovou Špínu ze záznamu!

Spustit audio