Nadávky, plivání, výhružky. Partičky teenagerů v Táboře obtěžují kolemjdoucí a vyvolávají konflikty

21. listopad 2023 08:14

Lidé se necítí bezpečně na autobusovém nádraží v Táboře. Osamělí chodci jsou často terčem nadávek a výhružek. Partičky teenagerů jim třeba vstoupí do cesty nebo narušují osobní prostor tím, že hledí zblízka upřeně do očí. Kvůli útokům mladistvých se rodiče bojí pouštět své děti na kroužky a členové rodin doprovází své blízké na autobus.

„Stává se hlavně to, že ti mladiství přistoupí k lidem, chtějí peníze, chtějí cigarety. Jsou nepříjemní, dokáží chytit za ruku i vytrhnout telefon,“ popisuje Luděk Šmejkal, majitel bezpečnostní agentury, která hlídá táborské nádraží. Situace, kdy jsou tu lidé obtěžováni, řeší téměř denně.

Starosta Tábora Štěpán Pavlík jeho slova potvrzuje. Se svými zkušenostmi se na něj obrátili sami občané. „Jsou to třeba slovní provokace, plivání po lidech. Není to sice násilí, ale rozhodně by se to nemělo vyskytovat,“ říká.

Problémy v lokalitě Husových sadů a okolí nádraží už trvají delší dobu. Podle zastupitele Miroslava Ryby je ale dlouho nikdo neřešil, přestože na ně sám upozornil. „Já jsem podával návrh už před rokem, kdy jsme byli ve stejné situaci, teď je to asi ještě horší,“ připomíná.

Čtěte také

Táborské nádraží monitoruje nepřetržitě kamerový systém městské policie. „Prostor nádraží tu máme zobrazený na celkem devíti monitorech, a to ještě nejsou všechny kamery. Tam opravdu nemůže, jak se říká, proklouznout ani myš, aniž bychom ji měli na nějakém záznamu,“ ukazuje velitel Petr Svoboda.

Nepříjemné incidenty, které lidé popisují, podle něj ale často nejsou postihnutelné z hlediska zákona. „Pocit nebezpečí není úplně totožný s kriminalitou. Lidé by se ale měli cítit ve městě bezpečně a my pro to musíme udělat, co je v našich silách,“ vysvětluje.

Na základě schůzek s občany se radnice rozhodla posílit v místě policejní dohled. Vzhledem k tomu, že incidenty často vyvolávají nezletilé děti, jsou do řešení zapojeny i sociální organizace. „Když už někdo na ulici dělá příkoří, je to opravdu záležitost pro odborníky, kteří musí zasáhnout a musí to udělat rychle,“ dodává starosta.

Radnice také vyzvala občany, aby byli aktivní a všímali si svého okolí. V případě, že jsou svědky nějakého incidentu, nebo sami zažili útok, by měli co nejdřív informovat policii.

Spustit audio

Související