Nádražní budově v Plzni se vrací historická podoba, nové pokladny se otevřou už v červenci

17. červen 2023 18:30, aktualizováno

Tušili jste, že na měděné střeše hlavního vlakového nádraží v Plzni byla kdysi panenka? Teď se tam během kompletní rekonstrukce budovy vrací. A návratů k původní podobě bude ještě mnohem víc.

Rekonstrukce nádražní budovy v Plzni

V historické nádražní budově v Plzni se pro cestující v průběhu července otevřou nové pokladny. Zatímco v minulosti byly v rozích dolní haly, nově si budou lidé kupovat jízdenky pod schodištěm. Cesta k pokladnám ale bude přibližně do konce roku komplikovaná, což souvisí s dalšími pracemi v dolní hale. Ta je právě teď plná lešení. Až z ní zmizí, možná, že někoho překvapí jiné barvy a výzdoba. Hala se totiž vrací do podoby, v jaké bývala kdysi po otevření nádražní výpravní budovy na začátku 20. století.

„V budově pracujeme mimo jiné na výrazném zlepšení akustiky. Co se týče zdobení a výmalby, vracíme sem dost z původních vzorů. Budova byla otevřena už roku 1907, tedy ještě za Rakouska-Uherska, byla zde tedy spousta motivů s tím spojených. A některé z nich chceme obnovit. Z hlediska barev se budeme držet pískové, kávové a podobných tónů – opět tak, aby výsledná podoba odpovídala co nejvíce té původní,“ popsal Petr Toman ze Správy železniční dopravní cesty, který má rekonstrukci výpravní budovy na starosti.

Rekonstruovat se bude i historická podlaha. Kvůli tomu k novým pokladnám budou lidé chodit po vymezených cestičkách, a to přibližně do konce letošního roku. Už na přelomu září a října ale bude hotová největší dominanta celého nádraží – střecha. „Na střechu doplňujeme spoustu zdobných prvků, měděná kolečka nebo panenku vymodelovanou z mědi, umístěnou v západním průčelí,“ prozradil hlavní stavbyvedoucí společnosti Metrostav Miroslav Kšír. Výsledná barva střechy bude zelená, to způsobí použití naleptané mědi.

Veškerá práce na rekonstrukci plzeňského nádraží zatím běží bez větších zádrhelů. Náklady se zatím navýšily o několik procent na 710 milionů korun.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio