Náladové chobotnice mají rády HDTV

16. březen 2010

Chobotnice jsou náročnými televizními diváky: nová studie ukázala, že dávají přednost HDTV technologii před „zastaralými“ CRT obrazovkami.

Chobotnice patří k nejinteligentnějším bezobratlým živočichům a vědce neustále pokoušejí k novým a novým experimentům, které mají dokázat duševní schopnosti chobotnic. Pustit chobotnici video někoho poprvé napadlo už před 10 lety, ale zaznamenat její reakce se povedlo teprve nyní. Hrdinou experimentu australských a kanadských biologů ze se staly chobotnice sydnyské (Octopus tetricus), které na tříminutový film puštěný v kvalitě HDTV reagovaly, jako by před sebou měly skutečnou věc. Když se ve filmu objevil krab, pokoušela se jej chobotnice ulovit stejně, jako by to udělala v přírodě.

Klasické obrazovky CRT se stejnými záběry ale chobotnice nechaly zcela v klidu. Vědci si to vysvětlují tím, že frekvence 24 snímků za sekundu je pro smysly chobotnic prostě příliš pomalá.
Kromě náročnosti televizních diváků s chapadly experiment ukázal další věc: chobotnice nemají osobnost. Tímto pojmem vědci myslí konzistentnost v chování zvířete a tu chobotnice neprokázaly. Na film reagovaly každý den jinak – jednou byly smělé nebo agresivní, jindy spíš plaché. Pro vědce to bylo překvapení, protože jiní hlavonožci (například sepioly Euprymna tasmanica) se zatím chovaly jako tvorové, kteří po většinu života svou osobnost mají. Příčinou extrémní náladovosti chobotnic může být jak jejich neobvykle velký mozek a potřeba přizpůsobovat se dynamickému prostředí, tak výkyvy v hormonálním systému.

Zdroj: NewScientist, The Journal of Experimental Biology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.