Námitky slyším dnes a denně, říká o genderové tematice ilustrátor Čtyřlístku Němeček

20. prosinec 2019

Ilustrátor a autor proslulého Čtyřlístku Jaroslav Němeček kreslí čtyři postavičky populárního dětského komiksu už 50 let. V příbězích Fifinky, Myšpulína, Bobíka a Pindi se vyhýbá zásadně zobrazování násilí, stejně tak ale i politickým tématům.

Příhody čtyř kamarádů mají vždy šťastný konec. „S manželkou se snažíme být příjemní lidé, tedy i Čtyřlístek má příjemný děj . Pokud s někým někdo bojoval, byl to Zádrhel,“ zmiňuje autor také celoživotní spolupráci se svou ženou.

Čtěte také

Nejsem apolitický,“ pokračuje host Osobnosti Plus. „Snažím se spíš ochránit Čtyřlístek. Sami jsme rodina, kde má každý člen jiný pohled na svět. Občas se i s manželkou pošťouchneme. Bylo by hloupé, abychom tahali takovou problematiku do tvorby, když už to neděláme 50 let.“

Fifinčino vaření

Němeček se zejména v poslední době setkává s negativními reakcemi na mnohdy až stereotypně přísné rozdělení mužských a ženských rolí v půlstoletí let vycházejícím komiksu.

Tři měsíce slyším námitky, dnes a denně, a považuji to za hloupost. Moje maminka dělala všechno, co maminky dělají. I mě seřezala, když jsem zlobil. Tatínek chodil do práce, staral se o rodinu a všechno normálně klapalo. Nikoho ani nenapadlo, že by nemělo. Jinak to ani nešlo. Přeji ale každému, aby žil svůj život. Když se někomu chce žít genderově, ať žije,“ uzavírá ilustrátor.

Poslechněte si celý rozhovor Lucie Vopálenské s jejím pátečním hostem. Jaroslav Němeček bude hovořit také o dlouhodobé spolupráci s autorkou textů Čtyřlístku, zesnulou Ljubou Štíplovou.

autoři: Lucie Vopálenská , kte

Související