Napekli koláče, oblékli kroje. Doudleby na Českobudějovicku oslavují, že jsou jihočeskou Vesnicí roku

18. srpen 2023 14:50

Napekli koláče, oblékli kroje, místní soubory nacvičily představení. Spousta obyvatel Doudleb na Českobudějovicku nemohla v noci na pátek skoro dospat. Aby ne, od rána až do noci oslavují titul Vesnice roku Jihočeského kraje a navíc hostí slavnostní předávání cen soutěže.

„Moc jsme nespali, těšíme se hodně,“ říká vedoucí dětského souboru Doudlebánek Miroslava Dušáková, zatímco ladí poslední detaily. „Máme připravený kulturní program, bude se tancovat a zpívat. Sáhli jsme do repertoáru z minulého školního roku, měli jsme dvě zkoušky a myslím, že děti si všechno pamatují,“ dodává.

Místostarostka Miroslava Caplová je přesvědčená, že Doudleby zaujaly porotu soutěže Vesnice roku pospolitostí. „Lidé tady fungují a dokazuje to i dnešek. Všechno jídlo, co tady je, výzdoba, to je práce místních obyvatel, ne že jsme si objednali nějaké služby, catering a designéry. Všechno prostě udělali lidi,“ zdůrazňuje.

„My tady žijeme opravdu celoročně. Začneme v lednu Třemi králi a jedeme až do prosince do Štěpánské zábavy. Každý měsíc se něco děje, často i několik akcí,“ doplňuje místostarostka.

Místní kronikář a historik Jan Šimánek přinesl na oslavu kroniky a další dokumenty. „Máme tady jednu současnou kroniku, kam se budou podepisovat hosté, kteří přijeli, a pak tady mám velké množství různých alb, šanonů, fotografií z uplynulých let a akcí,“ ukazuje.

Dopoledne začalo v Doudlebech oficiální slavnostní předávání cen krajského kola Vesnice roku. Kulturní program pokračuje až do pozdního večera. Celostátní finále soutěže bude v polovině září v Luhačovicích.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související