Nápis ve výtahu rozpoutá mezi sousedy v divadle peklo

23. duben 2024 11:05

Studio d Západočeského divadla v Chebu má na programu úspěšnou komedii Nápis. Nabídne ji v úterý 23. dubna Ale jen těm, kteří si včas zajistili lístky, což není úplně snadné. Vyprodáno je vždy minimálně na několik týdnů předem, a to platí už od konce minulého roku.

Komedii francouzského dramatika Géralda Sibleyrase Nápis uvádí soubor Západočeského divadla v Chebu jako vůbec první v Česku. Diváci uvidí trojici manželských párů, obývajících jeden dům.

Komedie Nápis Geralda Siblerase ve Studiu d Západočeského divadla Chebu

Co je čeká, shrnula dramaturgyně Martina Pokorná: „Nový soused nachází na stěně výtahu vyrytý hanlivý nápis, který se ho osobně dotýká. Přichází řešit tuto situaci se svými sousedy, ti ovšem vyznávají „zlaté pravidlo nikdy se nemíchat do věcí druhých lidí,“ naznačila dramaturgyně.

Diváci tak spolu s hlavními aktéry budou hledat odpověď na otázku: „Je vůbec možné domluvit se, když místo trefných pojmenování používáme fráze a klišé, které známe z televize a internetu, aniž bychom pořádně věděli, co znamenají?“

Emoce jako u jeskynních pralidí

„Francouzi umějí výborně vystihnout, jak pod uhlazenou slupkou kultivované, civilizované střední třídy dřímají stále stejné atavistické instinkty a emoce jako u jeskynních pralidí. A občas tahle zkrocená agrese vybublá na povrch nebo rovnou vytryskne jako gejzír. Je velmi vtipné sledovat, jak se postavy snaží řešit i banální konflikty a situace nejprve jako moderní lidé 21. století, ale v podstatě by si postupem času dali nejraději do držky,“ řekl k uvedení chebské novinky režisér Zdeněk Bartoš.

Koho diváci uvidí? „Manželský pár Cholleyových, udávající ve čtvrti módní trendy, hrají Pavla Janiššová a Pavel Richta, jimž sekundují Radmila Urbanová a Pavel Marek jako šedesátníci Bouvierovi, kteří zůstali mladí. Nově přistěhovaný pár Lebrunových, snažící se zorientovat v tom, jak to v domě chodí, představují Magdaléna Hniličková a Jiří Švec. Posledně jmenovaný z herců je i autorem hudby, scénu a kostýmy navrhla Michaela Semotánová,“ prozradila Pokorná. 

autor: Josef Šorfa
Spustit audio