Napoprvé neuspěl Baťa ani Steve Jobs. Hradecká univerzita má jako první u nás kurz „vědy o selhání“

8. červenec 2021

Jak se vypořádat s neúspěchem? Univerzita Hradec Králové jako první univerzita v České republice nabízí kurz „vědy o selhání". Kurz připravuje děkan Fakulty informatiky a managementu UHK (FIM UHK) profesor Josef Hynek spolu s organizátorem populárních FuckUp Nights Tomášem Studeníkem. 

Tříměsíční kurz poskytne vedle teoretického pohledu na lidské chyby a selhání také případové studie z různých sfér lidské činnosti, které přednesou inspirativní hosté.

Chybovat je lidské, ale našemu světu vládnou příběhy úspěšných.
prof. RNDr. Josef Hynek, MBA, Ph.D., děkan FIM UHK

Absolventi kurzu získají vyšší odolnost vůči neúspěchu, lépe si poradí s nepřízní osudu a budou připraveni uspět v turbulentním světě. Inspirací pro vznik kurzu byly mj. obdobné programy na Harvardově univerzitě nebo ETH v Curychu, v Česku jde o zcela nový a unikátní modul.

Čtěte také

„Ani neúspěchu se nedá utéct. Máte obavy z odmítnutí ze strany atraktivního protějšku, bojíte se veřejného vystupování, nebo máte strach pustit se do podnikání? Napoprvé neuspěl Bob Dylan, Tomáš Baťa a i Steve Jobs byl z Applu vyhozen. Když se o nic nepokusíte, je to chyba a nevyužitá příležitost vás časem bude mrzet. Když neuspějete, je důležité se z toho poučit a jít dál. A právě s tím vám chceme pomoci,“ vysvětluje profesor Josef Hynek.

„Imperativ úspěchu, dokonalosti a štěstí je všudypřítomný. Nedá se mu utéct. Přesvědčení, že nezdar není běžnou součástí kariéry, podnikání a života, vede především mladé lidi k pocitu méněcennosti, depresím a rezignaci na vlastní život. Pochopení nezdaru jako nutného předpokladu úspěchu je právě pro studenty vysokých škol klíčové.“

Josef Hynek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s prof. RNDr. Josefem Hynkem, MBA, Ph.D. ohledně selhání si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související