Naprostá neúcta. Sprejeři vzali útokem kostnici na klatovské Hůrce

16. únor 2022 11:52, aktualizováno

Projít se lesem prakticky jen kousek od centra města, pokochat se pohledem na vyhlídkách, posedět na lavičkách pod stromy nebo si zacvičit na speciálních strojích. To vše láká na klatovskou Hůrku většinu návštěvníků. Někdy se ale stává cílem vandalů. Naposledy si vzali na mušku bývalou kostnici u kostela svatého Martina a celou ji posprejovali.

Kostnice je hned vedle kostela svatého Martina v západní části Hůrky směrem na Beňovy a spolu s přilehlým domem je v soukromém vlastnictví rodiny Vizingerovy. „Je to neúcta nejen k lidské práci, ale i k památkám samotným. My jsme do toho dávali poslední koruny. Manžel byl Klatovák tělem i srdcem, takže jsme zachránili jak tu chalupu, tak kostnici. Je nám to líto, protože my jsme pro to žili,“ uvedla majitelka poškozené nemovitosti Bohuslava Vizingerová.

Případem se začala zabývat policie. „Policie ve věci zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Pokud pachatel poškodí cizí věc tím, že ji postříká a pomaluje či popíše barvou nebo jinou látkou, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok,“ vysvětlila policejní mluvčí Dana Ladmanová.

S vandalstvím na Hůrce má své zkušenosti i město Klatovy. „Čas os času se objevují problémy zejména v těch odlehlejších částech města. Děje se to pochopitelně i na Hůrce, což je les zvláštního určení, který mnozí Klatované využívají jako park. Naposledy nám tam zničili na vyhlídce za svatým Martinem naučnou desku s popisem kopců, takže tu teď musíme opravovat. Čas od času tam poškozují i zařízení pro sportovce, které tam máme rozmístěné. Také nám posprejovali část fasády v kapli svaté Anny na Hůrce. Samozřejmě každá taková záležitost člověka mrzí, zvláště když je poškozena památka, to je obzvláště nepochopitelné,“ doplnil místostarosta Klatov Martin Kříž s tím, že odstraňování škod na městském majetku řeší podle rozsahu buď technické služby nebo specializované odborné firmy.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio