Nárok na domácí zdravotní péči má každý pacient, který ji potřebuje. Hradí se zdravotním pojištěním

4. leden 2022

Nový rok přinesl řadu novinek a změn i do oblasti domácí zdravotní péče. Jaké jsou teď nově kompetence zdravotních sester, o co klienti mohou žádat a pro koho je domácí péče určena?

O novinkách v domácí péči od roku 2022 hovoříme v naší radioporadně s Hanou Pekárkovou a Andreou Turkovou z Domácí zdravotní péče Hradec Králové.

Můžete vymezit nějak domácí zdravotní péči? Jaký je rozdíl mezi ní a pečovatelskou, případně hospicovou péčí?

Domácí zdravotní péče je péče, kterou poskytují víceméně jen kvalifikované zdravotní sestry a je podobná jako v nemocnicích. To znamená, že poskytujeme všechny ošetřovatelské výkony, které dělají sestřičky v nemocnici. A je to hrazeno ze zdravotního pojištění příslušného klienta.

Dostali jsme se do zákona a ministerstvo dopravy umožnilo našim autům výjimku, jako mají lékaři ve službě. I to je pro nás velká pomoc.
Hana Pekárková a Andrea Turková, Domácí zdravotní péče Hradec Králové

Co se týče pečovatelské služby a sociální péče, to je péče, kterou si klient nasmlouvá po návštěvě naší sociální pracovnice. Ta zjistí, jaké podmínky jsou v té konkrétní rodině a sepíše s klientem smlouvu, kde se přesně stanoví a vymezí výkony, které bude klient potřebovat. Ale to si hradí potom klient sám a má příspěvek na péči.

Zdravotní domácí péče se u nás začala rozvíjet hned po revoluci. Učili se s ní pracovat zdravotníci, pojišťovny i lidé. Je u nás domácí zdravotní péče stále Popelkou v oblasti zdravotnictví nebo je to lepší a nárok na ni má více lidí?

Čtěte také

Nárok na ni má každý pacient, který ji potřebuje, záleží jen na tom, jak je s tím seznámen lékař, který ji doporučuje. Ano, domácí zdravotní péče u nás začínala v devadesátých letech. A faktem je, že to byla jakoby nástupní péče po geriatrických sestrách. Ty ale dělaly pouze návštěvní službu, docházely zkontrolovat tlak a aplikovat nějakou injekci, donesly léky a dělaly trošinku takové sociálně zdravotní pomezí.

Kdežto dnešní zdravotní péče už poskytuje kvalifikovanou péči, poskytují ji specializované sestry, které jsou vysokoškolsky vzdělané. A mají i díky tomu trošku jiné kompetence.

Spektrum výkonů je stále větší, takže určitě stoupají i nároky na zdravotní sestry. Co všechno musí zvládat? Vše, co sestry v nemocnici nebo jsou nějaké limity?

Čtěte také

Samozřejmě některé sestry limity mají, protože ne každá se cítí úplně na všechno. Ale zase na druhou stranu je na vedoucí agentury, aby věděla, koho kam může poslat, kdo bude poskytovat jakou péči a znala rozsah péče, kterou konkrétní pacient potřebuje.

Toto jsou věci, které musí zhodnotit naše vrchní sestra nebo člověk, který pacienta nejdříve vyzpovídá a zjistí potřebné informace. Potom se zajistí následná péče.

Lidé se chtějí určitě raději léčit doma a dostat se z nemocnice co nejdříve domů. Zvýšily se tedy kompetence domácí zdravotní péče od roku 2022?

Nějaké kompetence se určitě zvýšily a my se s tím teď ještě seznamujeme, protože právě v těchto dnech to vstupuje v platnost. Změny víceméně začaly už v loňském roce přípravou kultivací výkonů. Některé výkony se rozdělily tak, aby pojišťovny měly přehled o tom, co se opravdu u toho klienta dělá, protože řada výkonů byla spojena pod jeden kód.

Čtěte také

Je to například podle velikosti převazu, rozdělily se výkony, jako je cévkování a klyzma, které bylo dříve spojeno. a podobně. Tedy výkony přibyly víceméně jen onou kultivací, není jich víc, že by se nějaké přidaly, které jsme dříve nedělali. I když se nám teď rozšiřují centrální vstupy, drén a podobně. To bývá zejména v menších agenturách menších měst.

Hradec Králové a jiná větší města mají výhodu zdravotnických zařízení, která je táhnou s sebou v rámci ošetřovatelské péče. Ale nejen v tom, protože lidé, kteří tady dávají centralizovanou a specializovanou péči, tak potom s ní jdou i domů a nás to tlačí ke vzdělávání sester, aby měly možnost se o lidi postarat i doma.

Zvýšily se také kompetence ohledně stání automobilů, máte výjimky stejně jako lékaři, takže můžete parkovat v zákazech. Je to nějaká zásadní pomoc?

Ano, dostali jsme se do zákona a ministerstvo dopravy nám umožnilo tuto výjimku, jako mají lékaři ve službě. To znamená, že můžeme projíždět některé ulice, kde je průjezd zakázán nebo kde je výjimka pouze pro zásobování.

Hana Pekárková, Pavla Kindernayová a Andrea Turková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Stejně tak i zákaz stání a zákaz zastavení. Pochopitelně nesmíme omezit dopravu, tak to ukládá zákon, ale máme tyto nové možnosti, takže můžeme být rychleji u klienta a můžeme k němu i dojet blíž než dřív.

Celou radioporadnu o domácí zdravotnické péči s Hanou Pekárkovou a Andreou Turkovou z Domácí zdravotní péče Hradec Králové si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související