Naše kroky kompenzují dopady růstu cen na seniory, obhajuje novelu Jurečka

23. srpen 2023

Senát probere vládní novelu, která počítá s tím, že se růst důchodů do budoucna zpomalí a zpřísní se i podmínky pro odchod do předčasného důchodu. Vláda tím chce zajistit udržitelný penzijní systém. Výhrady má ale senátorský klub ANO a SOCDEM. Hostem Ranního Interview je ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL.

Co se změní, koho se novela dotkne a od kdy?

Čtěte také

Upravujeme dvě oblasti. Jedna je oblast valorizací, tady platí to, že důchody v budoucnu porostou, a porostou vždy plně o inflaci, tedy o růst cen. A zároveň se vrátíme před rok 2018 s parametrem, že růst důchodů nebude o polovinu růstu reálných mezd, ale o jednu třetinu růstu reálných mezd.

Zároveň měníme oblast předčasných důchodů, kde dochází ke zpřísnění, kdy doba, kdy člověk může odejít do předčasného důchodu, se bude upravovat z pěti let na tři roky.

Opozice ve sněmovně mluvila o vládním šetření na penzistech. Jak byste vysvětlil změny právě seniorům, kterých se týkají?

Za této vlády došlo k bezprecedentnímu nárůstu důchodů, na Slovensku jsou o pět tisíc korun za Českou republikou. Když se podíváme na růst za rok a půl, je to 30 procent. Důchody v České republice rostou, takže tady platí to, že děláme kroky, které kompenzují a dorovnávají dopady růstu cen na naše seniory.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související