Natrhat si jablka nebo švestky ze stromu u silnice? Bez povolení se jedná o trestný čin

27. červenec 2021 11:37

Ovoce u silnic na jihu Čech je dost, zájem o ně ale mizivý. Každý strom může kdokoli se souhlasem Správy a údržby silnic očesat za padesát korun, jenže málokdo to udělá.

„Tady vidíte podle vyšlapané cestičky, že už ke stromu někdo šel a sbíral třešně,“ ukazuje pod třešní nedaleko Borku na Českobudějovicku provozní náměstek Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Vykouk.

Předem ale nikdo nenahlásil, že si chce strom otrhat „Během letošní sezóny, kdy třešně dozrávaly, se žádný zájemce se u nás na Správě a údržbě silnic nepřihlásil, aby si zaplatil za sběr,“ potvrzuje náměstek.

Získat povolení k očesání stromu je přitom jednoduché. „Stačí zajít na jedno z našich středisek, kde pracovník vystaví po zaplacení poplatku jednoduché povolení,“ říká Jan Vykouk. Silničáři by podle něj uvítali, kdyby zájemců o ovoce bylo více. Plody totiž jinak končí bez dalšího využití na silnici.

Čtěte také

Očesávat mohou lidé nejen třešně, podél silnic rostou i jiné druhy stromů. „Nejvíce jsou zastoupeny jabloně, potom nějaké švestky, výjimečně ořechy,“ vyjmenovává Jan Vykouk.

V celém Jihočeském kraji jsou tisíce ovocných stromů. „U silnic máme zhruba 63 tisíc ovocných stromů, nejvíce na Jindřichohradecku a Strakonicku. Stromy jsou několik desítek let staré, proto se snažíme i o jejich redukci a pak vysazujeme jiné druhy dřevin,“ uvádí ředitelka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Andrea Jankovcová.

Pokud lidé ovoce u silnic očešou bez příslušného povolení, jedná se o trestný čin krádeže. Správa a údržba silnic Jihočeského kraje řeší tyto případy dvojím způsobem –  buď domluvou, nebo předáním věci policii.

Spustit audio

Související