Návrat ke koncertu vokální skupiny The Swings ve smutné souvislosti s odchodem bubeníka Jana Linharta, který ji doprovázel

„S Honzou Linhartem jsem strávil více než 25 let intenzivního hudebního života. Marně jsem hledal v archivu nějakou svoji významnější nahrávku, u které by nebyl Honza, prostě jsem nic nenašel. Ať už jde o všechna alba The Swings po roce 2000, titulní písně k filmu Želary, hudbu k filmu Swingtime, divadla nebo moje sólové projekty, včetně kapely Domácí výroba.“

„Honza byl vždycky první a jedinou volbou nejen jako kolega muzikant, ale hlavně jako kamarád a spolupachatel, jehož názor byl vždycky důležitý, užitečný a platný. Honzova ztráta, to je obrovská, nečekaná a nepochopitelná díra, prázdné místo a opravdu, ale opravdu veliký smutek!“

Tak zavzpomínal Petr Hanzlík, vedoucí člen přední české vokální skupiny The Swings, na svého kamaráda a kolegu, vynikajícího bubeníka, ale též flétnistu i pianistu Jana Linharta, který před několika týdny náhle odešel v 48 letech do muzikantského nebe.

Doprovodná kapela The Swings při koncertě v dubnu 2007, za bubny Jan Linhart

Jan Linhart, řečený Lihouš, velmi oblíbený pedagog Konzervatoře Jaroslava Ježka, vedle jiných aktivit hrál na bicí v kapelách Manon 15 či Noční optika, s Pražským jazzovým sextetem Petra Kořínka nebo Golden Big Band Prague a v dalších formacích.

Jan Linhart byl však právě také pevnou součástí doprovodné sestavy známé vokální čtveřice The Swings, s níž natočil alba Java Jive, Já bych si rád najal dům nebo Sen bez konce.

A s The Swings si Jan Linhart zahrál na bicí také při jejich koncertu ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice 26. dubna roku 2007. Vystoupení výběrem šesti písniček připomeneme v Koncertních ozvěnách.

V kapele za The Swings, jmenovitě zpěváky Petrem Hanzlíkem, Petrem Jindrou, Pavlem Švestkou a Jiřím Hruškou, byli vedle Jana Linharta pianista Jiří Růžička, kontrabasista Vít Fiala, kytarista Jaroslav Friedl a také již nežijící legendární tenorsaxofonista Svatobor Macák.

Dlužno přidat informaci, že se bubeník Jan Linhart objevil U Tří lvů ještě jednou, a to v prosinci roku 2018, když doprovázel jazzovou zpěvačku Elenu Sonenshine.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související