Navýšení koncesionářských poplatků je přijatelný kompromis. Pouze dorovná některé inflační vlivy, míní mediální analytik

6. září 2023

Za Českou televizi 160 korun, za Český rozhlas 55. Tak si nové koncesionářské poplatky od roku 2025 představuje ministerstvo kultury. Jestli se jeho vize naplní ale vůbec není jisté. Návrh totiž ještě neprojednala ani vláda a opozice je proti už teď. Diskutuje se také o nových příjmech z firem.

Čtěte také

Mediální analytik Filip Rožánek souhlasí s názorem ředitelů veřejnoprávních médií, že celkové navýšení o 35 korun je přijatelný kompromis. „Je to výška poplatku, která dorovná některé inflační vlivy z posledních let, ale není to úplně expanzivní růst,“ říká.

Návrh je zatím v úplných počátcích. „V tuto chvíli novelu čekají obstrukce ze strany opozice, která sice nemá sílu na to, aby zákon úplně shodila, ale za to má dostatek energie na to, aby oddalovala schvalování. Takže se zákon možná posune, což zkomplikuje situaci,“ tvrdí.

Téma, co přináší silné emoce

Už po sametové revoluci vyvolala diskuse o tom, jak budou média vůbec vypadat a z čeho budou placená, silné emoce. „Už tehdy se začaly objevovat návrhy, jestli by se měla nechat státní, privatizovat, či zda najít jiný model financování. Vždy je to citlivé ve vztahu k domácnostem a nyní ještě k firmám podle počtu zaměstnanců,“ míní.

Čtěte také

Podle Rožánka jsme nejemotivnější debaty mohli pozorovat v minulých měsících na Slovensku, kde bylo zrušení poplatků podmínkou ke schválení státního rozpočtu na tento rok, a televize a rozhlas se tak staly předmětem určitého politického handlu.

„Pravděpodobný budoucí vítěz slovenských voleb Robert Fico dokonce otevřeně prohlásil, že hned po volbách půjde po krku generálnímu řediteli Slovenské televize a rozhlasu,“ dodává.

Nejvyšší kontrolní úřad má nový úkol

V minulém volebním období těsně neprošel návrh o kontrole hospodaření České televize a Českého rozhlasu.

„Zákon spadl pod stůl v podstatě pár dnů před volbami. Část politiků má pocit, že hospodaření obou veřejnoprávních médií není dostatečně kontrolované. Nyní získá NKÚ novou pravomoc kontrolovat účtování,“ vysvětluje.

Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu. Moderuje Pavlína Nečásková.

Spustit audio

Související