Ne všechna zvířata potřebují zachránit, vysvětluje ochránkyně přírody Kateřina Červenková

29. srpen 2023

Hostem pořadu K věci byla Kateřina Červenková, předsedkyně vlašimských ochránců přírody.

Český svaz ochránců přírody Vlašim je regionálním centrem Českého svazu ochránců přírody pro střední Čechy a jejich činnost míří především do oblasti kolem Blanicka. Svaz je zřizovatelem stanice pro hendikepované živočichy, vlašimské paraZOO, vodního domu nebo domu přírody Blaníku. „Všechny tyto činnosti provazujeme a souvisí spolu. Základem je práce s veřejností, s dětmi v rámci environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty, a to jak dětí, tak dospělých,“ říká Kateřina Červenková.

Kateřina Červenková, předsedkyně Českého svazu ochránců přírody Vlašim

Jednou z oblastí, které se dlouhodobě věnuje, je záchrana zvířat v nouzi. „Každý rok máme více a více zachráněných zvířat. Vloni jsme měli něco přes 1000 zachráněných zvířat za rok a teď už na konci srpna a vlastně máme víc než 900. Pozorujeme největší nárůst rorýsů. Myslím, že je to tím, že lidé jsou všímavější, v době covidu se naučili chodit do přírody a díky osvětě vědí, kam se obrátit, když najdou zraněné ptačí mládě.“

V paraZOO mají kolem 30 zvířat. „Jsou to hlavně naše druhy, které jsou původní, plus několik tzv. invazních druhů, které do naší přírody sice patří nebo jsou tady novými přírůstky a ne vždy dělají dobrotu přírodě.“

Kateřina Červenková si troufá i tvrdit, že se zlepšuje přístup lidí k ochraně přírody, a to dlouhodě. „Už vlastně přes 20 let. Myslím, že je tady velký pokrok i díky dobrému zakotvení enviromentální výchovy jak ve školství, tak v neziskovém sektoru. Udělal se tu velký kus práce. Někdy zrovna v případě záchranné stanice musíme naopak vysvětlovat, že ne všechna zvířata je možné zachránit a že někdy záchrana není na pravém místě nebo víc uškodí, než pomůže.“ A dává příklad opuštěného zajíčka, který přitom jen čeká na maminku.

Na závěr zve na akci Ukliďme Česko, která vypukne 16. září, ale zapojit se lze kdykoli. Svaz může poskytnout pytle a ochranné pomůcky.

Jak se dají dopředu mírnit dopady klimatické změny na středočeskou přírodu? Proč roste počet zvířat v ohrožení? V zámeckém parku ve Vlašimi v létě prořezávali stromy. Jak to s tím je, když není vegetační klid? Poslechněte si celý rozhovor v audioverzi.

autoři: Tomáš Pancíř , djo
Spustit audio