Nechtěla jsem, aby to byl krutý tyran. Caligula je člověk, který zažívá velmi hluboký smutek, říká režisérka Natália Deáková

2. listopad 2023

7. listopadu si připomeneme 110 let od narození slavného francouzského spisovatele a filozofa Alberta Camuse. Jeho divadelní hru o římském císaři Caligulovi, který je ale na rozdíl od svého historického předobrazu racionálně uvažující člověk, převedla teď do rozhlasové podoby režisérka Natália Deáková. Na stanici Vltava drama Caligula odvysíláme v sobotu.

„Camus si nevybral postavu Caliguly náhodou, ale vychází z jistých historických událostí. Třeba z toho, že mu umřela jeho milovaná sestra Drusilla, která byla zároveň jeho milenkou. A celé toto drama začíná tím, že Caligula zmizí,“ přibližuje dílo Natália Deáková. Caligula se často vykládá jako politická hra, ale to je trochu zploštělé na jednu úroveň. Vidíme tam člověka, který je opojený svojí mocí, respektive který tu moc zneužívá, popírá svobodu druhého člověka. Vidíme princip tyranství – v tom to hra velmi aktuální a byla aktuální i v době, kdy ji Camus psal. Asi není náhoda, že ji psal koncem 30. a začátkem 40. let,“ pokračuje a dodává: „Caligula je jiný v tom, že byl Camusem psaný s velkým porozuměním. Je to člověk, který zažije hlubokou, nepředstavitelnou bolest, ale ani ta bolest netrvá. Nic netrvá. Vychází z vědomí a poznání pravdy té bezvýchodné nesmyslnosti.“

Život sice nemá smysl, ale i v rámci něj můžeme dělat skutky, které smysl mají. A vědomí toho nám dává velkou vnitřní svobodu.

Hlavní roli neměl původně hrát Jan Hájek. Jak říká sama Natália Deáková – nejprve chtěla obsadit nějakého „mladšího Honzu Hájka“, protože Caligulovi je historicky zhruba 28, 29 let, ale nikoho vhodnějšího nenalezla. Je vůbec možné pociťovat k postavě Caliguly sympatie? „Možná tam má nějakou příčinu toho, proč se takhle chová. Zbytek je napsané umění. Jestli bude sympatický, to se uvidí, ale výsledky jeho jednání rozhodně sympatické nejsou,“ komentuje Jan Hájek.

Jaká známá jména ještě můžeme v této rozhlasově hře slyšet? Co je Cena prstu Viktora Preisse a jak je cenná pro čerstvého držitele rozhlasové Ceny Thálie? A na čem momentálně hosté pracují, ať už v rozhlase nebo na divadle?

autoři: Šárka Švábová , nav

Související