Nechtěla jsem uklízet, ale ukázat, jak velký vliv má pořádek na psychiku, říká česká cleanfluencerka

11. leden 2024

Kdo je nejsledovanější česká cleanfluencerka? Proč tolik lidí zajímá na sociálních sítích uklízení? Kde se berou všechny ty nové tipy a zlepšováky do domácnosti? Hostem nové epizody podcastu Vlna je Kateřina Brožová, známá díky instagramovému účtu Úklid pro klid. Uklízí ráda?

Autorka instagramového účtu Úklid pro klid Kateřina Brožová radí lidem s uklízením. Její slogan zní „Nebuď otrokem své domácnosti“ a pyšná je především na svoje tipy, které často kombinují čtyři suroviny – jedlou sodu, bílý ocet, kyselinu citronovou a peroxid vodíku s různými vonnými esencemi. Účet plný videí, která ukazují, jak uklízet, má skoro 368 tisíc sledujících.

Proč tolik lidí úklid zajímá? „Přemýšlela jsem nad tím hodněkrát,“ tvrdí Kateřina. „Myslím, že to v sobě má určitý klid. Když vidíte, jak rychle se dá zbavit nějaké špíny, má to na naši psychiku ozdravný vliv.“

Je v českých domácnostech uklízení pořád hlavně záležitost pro ženy? „Mám poslední dobou dojem, že už tolik ne,“ říká Kateřina Brožová. „Sleduje mě jen 6,6 % mužů, ale uklízí se mnou větší množství z nich.“ Dodává, že podle ní o úklidu domácnosti rozhodují hlavně ženy, ale dělba práce se pomalu narovnává.

Jakou ekologickou rovinu domácí pořádek má? A jak je to se soukromím cleanfluencerů a cleanfluencerek, kteří veřejnosti ukazují, jak pulírují vlastní domácnost? Poslechněte si podcast Vlna.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.