Necítím se jako spisovatelka. Připadám si v tomto žánru na návštěvě, tvrdí režisérka Andrea Sedláčková

10. leden 2024

Je autorkou výpravné knihy o malířce Marii Čermínové, známé spíš jako Toyen. „Nejdřív jsem o ní natočila film a pak mi bylo líto, že spousta rozhovorů zůstala v mém počítači,“ popisuje nápad na monografii. Jaká byla zásadní jména v její cestě za uměním? Které setkání považuje za životní mezník? Jaký byl průběh její emigrace do Francie? Jak dnes hodnotí svoje tehdejší rozhodnutí opustit republiku? A co připravuje?

„Toyen měla tu sympatickou vlastnost, že se i ve svém pokročilém věku přátelila s mladými muži. Z těch jsou dnes staří pánové, ale naštěstí mají dobrou paměť. A taky jsem našla pár informací kolem jejího mládí,“ vypráví Andrea Sedláčková.

„Můj nakladatel mě v psaní vždycky velmi podporuje, protože si nepřipadám jako spisovatelka a mám pocit, že jsem v té profesi jen na návštěvě. Poslala jsem mu tenkrát prvních padesát stran a on mi odpověděl, že bych toho měla nechat. Pro mě ale nic není překážkou. Ani odmítnutí,“ říká se smíchem.

„Pochopila jsem, že moje síla bude v hledání neobjevených pramenů a v tom, jak to napíšu. Zakázala jsem si pouštět fantazii na špacír a současně hledala způsob, jak udělat knihu pro čtenáře zajímavou. Myslím, že to pochopili a jsem za to moc ráda,“ uzavírá režisérka, scenáristka a autorka Andrea Sedláčková.

autoři: Vasil Fridrich , eh

Související