Nedání přednosti v jízdě? Důvodem nehody může být i špatná fyzická kondice řidičů, varuje šéf Besipu

8. říjen 2023

Na českých silnicích letos výrazně přibylo obětí nehod kvůli nedání přednosti v jízdě. Mezi lednem a zářím zemřelo už celkem 63 lidí, o 26 více než ve stejném období loni. Téměř polovina tragických střetů se stala proto, že řidiči nerespektovali dopravní značku, která jim přednost v jízdě přikazovala. „Řidiči v tu chvíli nevnímají, že přednost mají dávat. Dalším důvodem může být nepřehledná komunikace a špatná fyzická kondice řidičů,“ konstatuje šéf Besipu Tomáš Neřold.

Čtěte také

Lektor autoškoly, kterého oslovil Radiožurnál, tvrdí, že řidiči v Česku mají při vjíždění na hlavní obecně problém s odhadem vzdálenosti i rychlosti blížícího se vozidla. Souhlasíte s ním?

Bohužel to sedí, policie uvádí jednu hlavní příčinu, třeba nedání přednosti, ale když se podíváme na konkrétní nehody, tak je to většinou kombinace jevů – nepřiměřená rychlost druhého vozidla a nedání přednosti tím vozidlem, které je hlavním viníkem.

Kdyby řidiči sundali nohu z plynu, tak by dávali větší šanci lidem, kteří nepopiratelně jsou hlavním viníkem nehody. Odhad vzdálenosti a rychlosti je problém, hlavně u malých vozidel, jednostopých motocyklů, které jsou čím dál větším trendem a řidiči na to nejsou z minulosti tolik zvyklí.

autoři: Vojtěch Bidrman , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.