Nejčastěji normy nesplňují kosmetické přípravky, můžou být zdraví škodlivé. U textilu hygienici na Vysočině problémy neobjevili

28. únor 2024

Kosmetika, dětské hračky, elektronické cigarety, ale třeba i oblečení – jsou všude kolem nás a pro naše zdraví můžou být škodlivé. Na bezpečnost výrobků dohlíží ministerstvo zdravotnictví a krajské hygienické stanice.

„V rámci státního zdravotního dozoru jsme se například v loňském roce zapojili do celorepublikové kontrolní akce, kdy krajské hygienické stanice zjišťovaly, jestli je u nás prodávaný textil v pořádku a jestli náhodou neobsahuje zakázané chemické látky jako karcinogeny, mutageny nebo teratogenity,“ říká Jana Böhmová z podpory zdraví a zdravotní politiky Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Textil v regionu nakoupili hygienici u dvou prodejců. Jeden nabízel české výrobky a ten druhý i výrobky ze zahraničí dovážené z Asie. „Odebrali jsme bezmála 30 kusů jak dětského, dámského, ale i pánského oblečení a vzorky z tohoto oblečení byly odeslány k analýze do laboratoře. Musím poznamenat, že všechny vzorky vyhověly,“ doplňuje výsledky Jana Böhmová.

Legislativa Evropské unie a také České republiky popisuje u výrobků, které jsou určené pro evropský trh, co je bezpečný výrobek, a pokud ta daná věc tyto podmínky nesplňuje, je označena jako výrobek nebezpečný.

Věc, která předepsanou legislativu nesplňuje, nás může poškodit tím, že se z ní uvolňují chemické látky, které mohou být pro naše zdraví nebezpečná. Nebo se z ní oddělují částice, které při používání můžou způsobit úraz anebo i smrt. Za to, že jsou u nás prodávané výrobky bezpečné, zodpovídá buď dovozce, nebo výrobce.

Nejčastěji jsou detekovány nebezpečné výrobky mezi kosmetickými přípravky. „Ať už to jsou parfémové nebo toaletní vody, mýdla a šampony, krémy. Problém je v tom, že si tyto přípravky většinou nanášíme přímo na kůži, takže pokud jsou nějakým způsobem zdraví škodlivé, tak si můžeme způsobit i nějaké velké problémy,“ varuje Jana Böhmová.

Jak jsou na tom s bezpečností dětské hračky? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio