Nejde o přesčasy, ale o hodnocení za základní pracovní dobu, uvádí Přáda z České lékařské komory

4. prosinec 2023

Už čtvrtý den fungují některé nemocnice v omezeném režimu poté, co tisíce lékařů k začátku prosince vypověděli přesčasovou práci. Premiér Petr Fiala z ODS ve čtvrtek oznámil dohodu – lékařům slíbil navýšení peněz na mzdy a platy pro příští rok o téměř 10 miliard korun. Zástupci lékařů ale s ukončením protestů čekají na písemnou dohodu. „Na sliby přistupovat nechceme, potřebujeme záruku, ministerský nebo vládní výnos,“ říká viceprezident České lékařské komory Jan Přáda.

Co vám vlastně slíbil premiér Fiala, jaký má být ten mechanismus, jak se k lékařům peníze dostanou? Je to tedy dodatek k úhradové vyhlášce?

Čtěte také

Měl by to být nějaký úhradový dodatek, což byl mechanismus, který vznikl na základě podnětů od pana ředitele Kabátka z VZP, který by měl fungovat.

To znamená, že hodinový přesčas bude definován jak nějaký výkon?

Tady nejde o přesčasy, ale o základní pracovní dobu, to je to, co celou dobu prosazujeme, že je potřeba adekvátní hodnocení za základní pracovní dobu.

Nebude dohoda pouze takovým slibem, který ale nemusí vyjít? Budete chtít před odvoláním protestů nějaké záruky? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související