Nejdelší tři měsíce života. Dcera se narodila v šestém měsíci, vážila 730 gramů, říká ředitelka organizace Nedoklubko

27. říjen 2021

Lucie Žáčková v Houpačkách mluvila o předčasně narozených dětech. Jejich rodičům se věnuje jako ředitelka organizace Nedoklubko, zkušenost má ale i svou vlastní –⁠ před jedenácti lety sama porodila v 24. týdnu těhotenství dceru.

„To jsou nejdelší měsíce vašeho života, když docházíte za dítětem na neonatologické oddělení. Každý den čekáte, co vám řeknou. Možná se dozvíte, že se všechno daří a že miminko přibralo 20 gramů. A druhý den musíte podepsat, že vzhledem k rychle se zhoršujícímu stavu souhlasíte s potenciálním převozem a operací,“ vzpomíná Žáčková na vlastní zážitky.

Lucie Žáčková

„Hospitalizace nedonošených dětí bývá jako na houpačce –⁠ nevíte, co přijde, co se stane v noci nebo zítra. Je to hrozně vyčerpávající a hrozně smutné období,“ říká ředitelka neziskovky Nedoklubko, která tímhle obdobím rodiče provází.

Předčasně narozeným dětem se v Česku dostává kvalitní lékařské péče na světové úrovni. Stejně tak je ale podle Žáčkové třeba léčit jejich rodiče, především matky, které často bojují se silným pocitem viny. „Říkala jsem si pořád, co se sakra stalo, co jsem měla udělat jinak,“ vzpomíná a upozorňuje, že možná úplně nejnáročnější je tohle období pro otce nedonošených dětí.

„Šok, strach z neznáma, obavy o život. Velmi dlouho trvá, než se rodiče s novou situací smíří a nasměrují svou pozornost dál.“ Poslechněte si Houpačky s Lucií Žáčkovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.