Nejhorší jsou rybářské vlasce, do kterých se ptáci zamotají. Z nich není úniku, říká ekolog o odpadu v orlické přehradě

6. únor 2020

Desítky dobrovolníků se ve středu pustily do úklidu odpadků z částečně odhaleného dna Orlické přehrady. Hlavní práce se stovkami dobrovolníků jsou plánovány na 15. února.

Plastové i skleněné lahve, zapalovače, ale i kusy nábytku či pneumatiky skrývá běžně voda v přehradě Orlík. Kvůli suchu a snížení hladiny vody jsou teď odpadky viditelnější. Povodí Vltavy a Český svaz ochránců přírody se proto rozhodly je odstranit.

První úklid už mají za sebou, v sobotu 15. února je naplánován další. S několika stovkami dobrovolníků, kteří se - ekologové doufají - přihlásí. 

Úklid obnažených břehů orlické přehrady

Naposledy se kolem břehů a částečně na dně přehrady uklízelo před 16 lety. Tehdy se sebralo asi 22 tun odpadků. "Bylo tam všechno včetně trupů potopených lodí, nábytku i menších věcí," poznamenal generální ředitel povodí Vltavy Petr Kubala. 

Právě jím spravovaný státní podnik nechal hladinu přehrady kvůli stavebním pracím upustit. A kvůli nedostatku sněhu na horách do ní další nepřibyla. Od poloviny srpna poklesla hladina o více než osm metrů. 

Úklid obnažených břehů orlické přehrady
Spustit audio

Související