Nejlepší hmyzí letci s nejdokonalejším zrakem. Jak se fotí vážky?

15. březen 2021

Od osmnácti let se věnovala cyklistice, po úrazu ale musela pověsit kolo na hřebík a uchválily ji vážky. I když to není vůbec snadné, jejich focení baví Hanu Balašovou už devět let.

„Je to o trpělivosti, ale také o znalosti dané lokality. Není to o tom, že se za nimi honíte, vážky mají teritoriální chování, takže některé druhy mají třeba svůj oblíbený klacík, kde sedají,“ popisuje způsob focení vážek Hana Balašová. Někdy jde štěstí naproti a sama pro vážky připraví klacíky na sezení.

Spící vážka neuletí

Když venkovní teploty klesnou, vážky znehybní a to je podle Hany Balašové další trik. „Přijdete k lokalitě ještě za tmy, najdete spící vážky, někdy jsou ještě krásně orosené. Takže si ustřihnu stéblo i s vážkou, nastavím, jak potřebuji a čekám na první nádherné světlo. A pak už stačí jenom vyfotit a v sedm hodin je hotovo a jde se domů.“

Vážka podhorní, sameček

Vážky, šídla, kudlanky

V České republice žije asi 73 druhů vážek, na Chrudimsku, na které se Hana Balašová zaměřuje to je asi 48 druhů. Občas ale dorazí i návštěvníci z velkých dálek. Třeba při loňské migrační vlně přiletělo až z Afriky šídla hnědá: „Tady nakladla, vylíhla se, ale už nedokáží pokračovat ve vývoji.“

I v Pardubicích můžete narazit na zajímavé druhy. „Našla jsem klínatku vidlitou, to je první výskyt tady, v Nemošicích na Chrudimce. Jinak tu žijí další tři druhy klínatek,“ říká Hana Balašová, která se kromě vážek zaměřuje také třeba na žáby, nebo kudlanky.

Šídlo červené, sameček
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.