Nejlepší snímek Czech Press Photo? Roman Vondrouš fotil systémem ratatatata

16. únor 2024

Hlavní cenu v prestižní soutěži získal snímek fotografa ČTK. Ten zachytil konflikt na Obvodním soudu pro Prahu 8, kde protestovali příznivci Patrika Tušla obviněného z obtěžování šéfa České lékařské komory Milana Kubka.

„K zemi se sunuli demonstranti, policisté i my fotografové. Není čas, musíte okamžitě reagovat a fotografovat, co se před vámi v ten moment odehrává. Fotograf musí počítat s tím, že jednu dostane. Už u předchozích soudů byla atmosféra vygradovaná. Když se něco takového stane, platí pravidlo, kdy spustíme spoušť. Doslova ratatatata. Podobně jako u sportu, když jede třeba hokejista sám na bránu. Musíme pustit sekvenci, abychom měli nejzajímavější okamžik,“ popisuje Vondrouš.

Už ví, co zaujme

Z takové vyhrocené situace logicky vznikne řada snímků. Podle čeho pak autor vybere ten nej? „Za ty roky, co fotografuji, je to hlavně o intuici. Dokážu si zpětně vyhodnotit, která fotografie by mohla být zajímavá a kterou bych následně do soutěží zaslal. Jde třeba i o celé fotografické série.“

Fotograf Roman Vondrouš s cenou, kterou vytvořil výtvarník David Černý

Letos Vondrouš v soutěži obsadil taky druhé místo v kategorii Umění a kultura se snímky Punkový pohřeb a třetí místa v kategoriích Aktualita a Sport. Moc si váží těžké ceny vyvedené sochařem a výtvarníkem Davidem Černým.

Fotograf pochází z Pardubic a každý týden se tam vrací z Prahy. „Působím na pardubické střední škole grafického designu a cestovního ruchu Grace. Mladá generace už nezná vyvolávání fotografií chemickým procesem. Pozitivně přistupuje k digitální technice. Přístup je jiný, ale pořád se učíme fotografii vnímat kreativně, přemýšlet nad ní, uvažovat tak, aby díla byla pro diváky koukatelná.“

Sleduje pro inspiraci práci kolegů? A co ho teď nejvíc baví fotit? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související