Nejmodernější i historické zemědělské stroje, stovky zvířat, kulturní program. V Budějovicích začala Země živitelka

26. srpen 2022 09:10

Všechny pavilony českobudějovického výstaviště se zaplnily. Začala mezinárodní výstava Země živitelka. Návštěvníci uvidí rekordní počet zvířat, ale také nejmodernější robotické stroje.

Výstavu ve čtvrtek zahájili čelní představitelé státu, kraje i města. Prezident Miloš Zeman mluvil o podpoře dobrých a silných podniků. Ty slabší by podle něj měly skončit. Také zdůraznil, že vláda by měla hledat nástroje, jak zamezit růstu cen energií. Připomněl, že existuje zákon, který by umožnil zastropování cen.

Premiér Petr Fiala shrnul dopady současné krize na zemědělství a zároveň řekl, že potravinová soběstačnost České republiky není reálná. Podle něj je ale důležité zabezpečit především dostatek potravin a zemědělských komodit.

K Zemi živitelce neodmyslitelně patří zvířata. Po čtyřech letech se na výstaviště vrací Jihočeská beef show, tedy přehlídka masného skotu, s rekordním počtem téměř 200 zvířat. Na předvadišti můžou návštěvníci obdivovat i koně, nechybí drobné domácí zvířectvo. Uskuteční se také šampionát v rychlostním stříhání ovcí.

Čtěte také

Agrosalon pravidelně nabízí historické stroje, ale především technické novinky. Letos vystavovatelé poprvé představují samochodný krmný míchací vůz nebo prvního samochodného vinohradnického robota. Jejich prezentace je ukázkou spojení vědy a chytrého zemědělství. K vidění bude i lokalizátor ustájených zvířat patentovaný českými odborníky, díky němu můžou zemědělci najít ve stádě konkrétní zvíře.

Pátek bude na Zemi živitelce patřit regionálním stanicím Českého rozhlasu. Pro návštěvníky je připravený celodenní kulturní program v Pivovarské zahradě. Od 10 hodin vystoupí například Pavel Novák mladší, Petr Rezek, Jakub Smolík nebo Jana Chládková. Zároveň Český rozhlas z výstaviště v přímém přenosu odvysílá pořad Slavné dvojice, hosty budou Jiří Krampol a Josef Fousek.

Země Živitelka potrvá v Českých Budějovicích do úterý 30. srpna. Výstaviště se každý den otevírá v 9 hodin a zavírá v 18 hodin. Pouze v poslední den se brány zavřou o hodinu dříve.

Spustit audio

Související