Nejoblíbenějším oborem na stavebním učilišti v Plzni je truhlář, málo je klempířů a pokrývačů

23. květen 2023 11:00, aktualizováno

Možná to sami znáte – sehnat kvalitního řemeslníka není jen tak. Třeba na kvalifikovaného elektrikáře můžete čekat i několik měsíců. Že je o některé profese větší a o jiné menší zájem, je poznat už na středních školách. Třeba na Středním odborném učilišti stavebním v Plzni a Horní Bříze.

Na stavebním učilišti v Plzni a Horní Bříze je dohromady třináct oborů. Největšímu zájmu se tradičně těší truhlář a instalatér, a to takovému, že dokonce nelze uspokojit všechny uchazeče. Naopak mezi ne úplně oblíbené patří obory klempíř a pokrývač. „Nezájem je celorepublikový. U nás se momentálně klempířů učí dohromady šestnáct ve všech třech ročnících, pokrývačů devět. Pro příští rok máme zatím pět zájemců na klempíře a čtyři na pokrývače. Nepopularita těchto oborů je převážně daná tím, že na rozdíl třeba od truhláře pracují lidé v těchto profesích venku a na střeše,“ vysvětluje zástupce ředitele SOU stavební Plzeň a Horní Bříza Vladimír Světlík. Zároveň ale dodává, že situace je lepší než před deseti lety, kdy se pokrývačem neučil nikdo.

Zájemci o studium na tomto stavebním učilišti v každém případě nemusí mít strach, že se následně neuplatní na trhu práce. Jak uvádí Vladimír Světlík, dle dat z Úřadu práce je drtivá většina absolventů zaměstnaná. Na učilišti je navíc možné udělat si i nástavbu a získat maturitu. S tou pak mohou studenti zamířit v případě zájmu na vysokou školu.

SOU stavební nabízí také rekvalifikační kurzy pro dospělé, o něž je v poslední době zvýšený zájem. „Jedná se konkrétně o obory kamnář, tesař a truhlář. Kurz na kamnáře trvá rok, u tesaře a truhláře se jedná o půlroční rekvalifikaci zakončenou ziskem certifikátu. Účastníci kurzu si pak mohou také za určitých podmínek doplnit vzdělání potřebné pro výuční list,“ uzavírá Vladimír Světlík.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio