Nejrychlejší popový vzestup od Britney Spears. Co tolik milujeme na Olivii Rodrigo?

19. říjen 2023

Americká hudebnice a herečka Olivia Rodrigo se stala v posledních letech jednou z nejslavnějších teenagerek na planetě. Globální pozornost jí v roce 2021 takřka přes noc zajistil hned její první sólový singl Driver’s License, za debut SOUR posbírala několik cen Grammy. Na své druhé desce GUTS navazuje na dosavadní rukopis. V čem spočívá jeho kouzlo? A ukazuje její příběh, že současný showbusiness je vůči svým hvězdám humánnější, než býval?

Pochází z Kalifornie, jejím snem bylo stát se herečkou. To se jí vyplnilo na castingu společnosti Disney, díky které se od malých epizodních rolí dostala až k angažmá v populárním High School Musical. Nakonec jí ale ze všeho nejvíc učarovala hudba a v osmnácti letech se Olivia Rodrigo rozhodla vydat na sólovou dráhu. Na úspěch nečekala dlouho, její singl Driver's Licence trhnul rekordy ve streamování na službě Spotify a skladba se okamžitě stala jedničkou v americkém žebříčku Billboard Hot 100.

Společnost Disney světu popové hudby dala mnoho hvězd –⁠ namátkou třeba Miley Cyrus, Demi Lovato, Hilary Duff –⁠ ne každá z nich ale dovedla se sólovou kariérou proslavit tak rychle od ukončení smlouvy s tímhle gigantem jako Olivia Rodrigo. Podle novinářky Laury Snapes z britského Guardianu se tak rychlý vzestup před tím povedl jen Britney Spears.

Co za tím může být? Olivia Rodrigo bývá považována za nejvýraznější hlas revivalu kytarového žánru pop punku ve velké popmusic. Řízné kytarovky začínají znovu nabývat na popularitě a z negativních emocí se u nich můžou vykřičet nejmladší hudební fanoušci a fanynky, ale taky starší mileniálové, kteří si kořeny téhle hudby pamatují z dětství a puberty. Stačí si vzpomenout třeba na Green Day, Blink 182 nebo Avril Lavigne a Paramore.

Za druhé jde ale taky o témata a hluboké terapeutické texty, ve kterých mladá hudebnice brilantně a bez cynismu zachycuje žitou realitu teenagerského života. Ten nakonec není natolik odlišný od života po třicítce nebo čtyřicítce, jak ukazují zástupy starších fanoušků a fanynek, kteří v pop rockových hymnách Olivie Rodrigo našli soundtrack pro vlastní problémy, který jim doposud chyběl.

Kdo jsou rodri-broes? A proč je i přes dlouhý seznam melancholických písní příběh Olivie Rodrigo pozitivní zprávou o současném showbusinessu?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.