„Nejsi sám, kdo se teď cítí divně.“ LGBT lidé mají digitální mapu vzpomínek

5. březen 2018

Rozbušilo se vám někdy srdce cestou kolem lavičky v parku, kde jste dostali první pusu? Sevřel se vám žaludek a přidali jste do kroku u kavárny, ve které jste si poprvé prožili kopačky? Vzpomínky na první lásky, vztahy a zlomená srdce digitálně uchovává aplikace Queering the Map, svoje momenty do ní mohou zaznamenávat lidé po celém světě. Na mnoha místech se z ní stal hit. Dokud si jí nevšimli voliči Donalda Trumpa.

Park Jeanne-Mance je obyčejný ostrůvek zeleně uprostřed Montrealu, podobný tisícům dalších všude po světě. Dvaadvacetiletý student a designér Lucas LaRochelle má ale divný pocit pokaždé, když ho míjí. Před několika lety tu potkal svého prvního partnera. Jednou když se tudy vracel jako každý den ze školy, začal přemýšlet o tom, která další místa v něm vyvolávají podobně intenzivní pocit. Dala by se vytvořit mapa vzpomínek všech LGBT obyvatel Montrealu? Z této úvahy vznikl interaktivní projekt Queering the Map, do kterého mohou na mapu anonymní uživatelé přidávat špendlíky s poznámkami k místům, kde zažili vlastní milostnou zkušenost. Špendlíky nesou zprávu pro ostatní uživatele – ať už prochází čímkoliv, nejsou v tom sami.

Jediný v celém Ontariu

Není tomu tak dávno, co se queer lidé museli scházet na tajných místech. Až za zavřenými dveřmi a zataženými roletami mohly ženy flirtovat se ženami, muži tančit s jinými muži, odložit vnucený život, obléci ženské šaty a stát se sami sebou. Pouze v uzavřených domech byli lesby, gayové, bisexuálové a transgender osoby v bezpečí. Přestože se zvyšuje počet států, ve kterých mohou homosexuální páry uzavřít manželství nebo alespoň registrované partnerství, je stále mnoho zemí, kde je homosexualita trestná ze zákona nebo je příčinou vyloučení ze společnosti a pocitu „divnosti“. Své o tom ví i Lucas LaRochelle, který vyrůstal na vesnici v provincii Ontario. Velmi dlouho jsem měl pocit, že jsem jediný queer člověk. Internet mi zachránil život, zjistil jsem, že jsou na světě lidé se stejnou zkušeností,“ vzpomíná.

Aplikaci, která by queer lidem, jako byl on, pomohla sdílet svoje životní zážitky, začal vyvíjet před rokem, zpočátku jako školní cvičení na Univerzitě Concordia. Když mapu na svém facebookovém profilu nasdílel známý montrealský DJ Frankie Teardröp, stoupl počet špendlíků ze 400 na 1 600, v následujících dnech se aplikace dostala do Spojených států a zbytku světa. LaRochelle se od začátku snažil zajistit bezpečnost sítě i uživatelů, jak ale začala mapa nabírat na popularitě, znásobily se i útoky spammerů, hackerů a trollů. Brzy začala být mapa posetá špendlíky se vzkazy od voličů Donalda Trumpa. LaRochelle ji okamžitě přepnul do offline režimu a začal pracovat na lepším zabezpečení – moderačním systému schvalování, který bude špendlíky před zveřejněním kontrolovat.

Z virtuálního prostoru do veřejného

Urbanista David Alfaro Clark v Montrealu dlouhodobě žije se svým partnerem a aplikaci Queering the Map sleduje už od jejího zveřejnění. „Pro autory tohoto interaktivního projektu bude velkou výzvou zachytit rozmanitost LGBT komunity, hlavně zkušenosti marginálních skupin, jako jsou například queer Afroameričané ve vyloučených lokalitách,“ říká. Virtuální mapa, která zobrazuje přítomnost a fragmenty ze života LGBT lidí ve veřejném prostoru, je důležitá, zároveň je potřeba mít na paměti, že nikdy nenahradí komunitní prostory k setkávání a socializaci.“

„Trump a Pence nahání hrůzu LGBT komunitě, přistěhovalcům i muslimům,“ říká Thalia Zepatos z hnutí Freedom to Marry

03801740_0.jpeg

I ona měla podíl na tom, že Barack Obama změnil názor a podpořil sňatky stejnopohlavních párů. Thalia Zepatos byla důležitou postavou hnutí Freedom to Marry. Iniciativě se podařilo přesvědčit o nutnosti podpořit svobodu pro všechny brát si koho chtějí velkou část americké společnosti. S nástupem Donalda Trumpa se ale nálada v komunitě změnila. „Myslím, že všichni jsou znepokojení a zdeptaní, cítí zklamání,“ říká Zepatos. „Spousta lidí se cítí trapně za to, co náš prezident říká a dělá. A viceprezident Pence je známý svými anti-LGBT postoji z období, kdy byl guvernérem Indiany.“

Queering the Map může být zároveň mocným nástrojem i pro zaznamenávání queer historie. Zkušenosti starších uživatelů, kteří připínají špendlíky třeba do univerzitních kampusů a vypovídají o svých náročných coming outech v šedesátých letech, mohou být značně rozdílné od zážitků těch, kteří je tam připínají dnes. „Díky výhodám kyberprostoru se na mapě mohou objevit i ztracená tradiční místa, kde se scházeli členové LGBT komunity, jako dávno zavřené slavné bary či legendární kluby. Čím méně se queer život soustřeďuje kolem konkrétních čtvrtí a budov, tím více se stává pojem ‚queer prostor‘  abstraktnější,“ píše LaRochelle na svém webu. „Záměrem Queering the Map je ‚oqueerovat‘ co možná nejvíc místa, od laviček v parku po garážová stání, a zaznamenat queerness momenty, ať už se přihodí kdekoliv.“

Poslechněte si se kterými místy v Praze mají místní LGBT lidé spojené dobré i špatné vzpomínky na první lásky, rozchody nebo třeba odesílání coming-outového e-mailu rodičům.

autor: Hana Kuncová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka