Nejsme videomappingová firma a nenabízíme žonglování na náměstí: Brno má TERÉN pro současné divadlo

20. říjen 2019

TERÉN vznikl vedle repertoárových scén Husa Na provázku, HaDivaldo jako třetí scéna Centra experimentální divadla. Jeho cílem je podporovat současné performativní umění.

Rezignovali na vlastní soubor i na stálý prostor a na brněnskou kulturní scénu vstoupili jako produkční tým s jasně formulovaným názorem na současné umění. Performativita napříč žánry je pro ně pole výzkumu, kterým se chtějí zabývat. I proto se umělecké vedení TERÉNU nesoustředí na podporu tvorby klasického činoherního repertoáru, ale chtějí podporovat umělce, kteří hledají současný divadelní jazyk. 

Terénní úprava. Slavnostní zahájení činnosti produkční a distribuční platformy Terén, která je součástí Centra experimentálního divadla v Brně

Vydařené Terénní úpravy

Koncept této produkční a dramaturgické platformy se váže k výběrovému řízení na vedení Centra experimentálního divadla (CED), které je příspěvkovou organizací města Brna. Po složitém konkurzu byl do vedení CEDu vybrán Miroslav Oščatka, který následně oslovil dvojici Dlab a Jiřička s nabídkou spolupráce při realizaci studia pro současné umění poté, co svou činnost ukončilo Divadlo U Stolu.

Konečně jsme překlopili naše vize v něco hmatatelného.
umělecký šéf Terénu, Matyáš Dlab

Cílem nebylo navázat na estetiku Divadla U stolu, které také patřilo pod tuto městskou příspěvkovou organizaci. Vize měla čas zrát a její tvůrci pro ni vytvořili nový pětičlenný tým, který byl schopný realizovat i velkoformátovou produkci. Svou činnost odstartovali 1. října šestidenní přehlídkou TERÉNNÍ UPRAVA, kterou se jim podařilo vymezit pole své působnosti – a to je opravdu široké.

logo TERÉNU

TERÉN se představil produkcemi zahrnujícími showcase argentinského kolektivu hudebních producentů TRRUENO, performance mezinárodního autorského kolektivu GOB Squad, koncert legendárního japonského kytaristy, skladatele Otomo Yosihideho, inscenaci Oidipus od André Gida se scénickou hudbou Bohuslava Martinů atd. Dramaturgie TERÉNU je vystavěna tak, aby oslovila různé skupiny a to se dle uměleckého šéfa Matyáše Dlaba už v úvodní přehlídce podařilo.

Byla to přehlídka tendencí, trajektorií a cest, kterými se chceme ubírat.
Lukáš Jiřička

Gob Squad: Super Night Shot. 3. den Terénní úpravy

Vedle ztišených produkcí se objevovaly matoucí, nebo noizové formy. TERÉNU se povedlo do Brna pozvat na úvodní akci také mezinárodní uskupení umělců pracující pod názvem GOB Squad, které představilo svou performance ušitou na míru pro Brno a ta měla silný ohlas. „V pestrosti programu jsme ukázali šíři, která nás zajímá – a lidi na to reagovali dobře. Přišli na techno party, na koncert, účastnili se performance. Z toho jsme měli radost.“

Mapujeme a dáváme prostor tvůrcům, kteří posouvají divadelní jazyk někam dál.
Lukáš Jiřička

Jako součást městské příspěvkové organizace mohou počítat s pravidelnou finanční podporou města, což je v českém prostředí pro takový typ platformy spíše výjimečné. Lukáš Jiřička nicméně dodává, že do Brna rozhodně nechtějí vozit pouliční akce, ale chtějí koncepčně pracovat s prostorem městského terénu.

Gob Squad: Super Night Shot. 3. den Terénní úpravy

Program je strukturovaný do třech okruhů. Tím prvním jsou větší projekty – v této linii se představí např. ještě v této sezoně režisérka Petra Tejnorová a její tým, slovenské uskupení Med a prach v čele s Andrejem Kalinkou. Druhá linie se jmenuje Nové sady a jsou pro ni příznačné projekty s kratší životností. Jde taky o nabídku pro umělce k testování vlastní estetiky, vlastního divadelního jazyka. Ještě na podzim se v této sérii představí výtvarná skupina Rafani, irský tvůrce Wayne John Jordan a Andreas Gajdošík, který vytvoří osobitý komentář adventních trhů. A Lukáš Jiřička doplňuje, že třetí linie je založena na spolupráci s již etablovanými tvůrci, kteří artikulují pohled TERÉNU na současné performativní umění.

Poslechněte si celý rozhovor v kompletním záznamu ArtCafé. V hudebním bloku představil hudební dramaturg Jiří Špičák poslední desku zpěvačky, basistky a jedné z hlavních tváří bývalé skupiny Sonic Youth, Kim Gordan. Andrea Makýšová Volárová připravila rozhovor s ilustrátorem Milošem Koptákem, který aktuálně vystavuje v bratislavské galerii TOTO!. 

Spustit audio

Související