Nejstarší datovaná výšivka na Moravě pochází ze 17. století. Je uložená v třebíčském muzeu

24. květen 2021

Muzejní skladiště často skrývají poklady, které návštěvníci expozic a výstav uvidí jen při výjimečných příležitostech nebo vůbec nikdy.

Týká se to i plátna, mezi jehož výšivkami se skrývá letopočet. Dokazuje, že jde o nejstarší výšivku na Moravě a je uložená v muzeu v Třebíči.

„Je to kostelní výšivka, která se do muzejních sbírek dostala v roce 1946,“ říká Eva Kolajová z Muzea Vysočiny Třebíč. Do sbírek moravskobudějovického muzea tehdy plátno věnoval farář Josef Opletal. Jde o obdélník lněného plátna o rozměrech 117 x 94 centimetrů. Výšivka je také bílá, šitá lněnou nití. Později byl doplněný jen malý červený křížek, pak pravděpodobně i krajka, kterou je výšivka po třech stranách obroubená. 

Srpen roku 1673 a Maria Theresia

Výšivka má pravidelně rozmístěné vzory v rozích i po stranách. „Bordura je tvořená linkou, která je doplněná vlnovkou a střídají se motivy lístečků a čtyřlístků,“ ukazuje muzejnice. Vzor je vyšitý i uprostřed plátna.

Důležité jsou ale nápisy na všech čtyřech stranách. „Maria Theresia, schneidern, nata, 9. august 1673,“ čte Eva Kolajová s tím, že není jasné, zda jde o datum vyšití nebo například narození vyšívačky. Každopádně právě tento letopočet dělá z plátna nejstarší datovanou výšivku na Moravě.

Výšivka čekala na své znovuobjevení v trezoru

V depozitáři třebíčského muzea je výšivka uložená v zásuvce naplocho, a je chráněná nekyselým papírem. Chráněná byla výšivka už po přesunu z Moravských Budějovic. „Byla uložená v trezoru třebíčského muzea,“ říká Kolajová s tím, že díky této ochraně se na exponát pozapomnělo při zavedení nové evidence a nedostala číslo.

Po přestěhování do nového depozitáře tak bylo vzácné plátno v podstatě znovu objeveno.

Spustit audio

Související